— Vi har bedt dem komme og måle gang på gang, sier en oppgitt Erling Haugen. Han er styreleder i Restaurant Compagniet Sør AS. Siden 2011 har han kranglet med Gramo om hvor mye selskapet skal betale i vederlag for å spille innspilt musikk i lokalene. Gramo er byrået som krever inn dette honoraret på vegne av artister, plateselskap og musikere.

Restaurant Compagniet ligger i Vestre Strandgate 12 og rommer tre utesteder. Både nattklubben Rederiet, restauranten Big Horn Steakhouse og Charlies Bar er eid og drevet av selskapet.

Flatemål

— Vi har hatt en diskusjon over lang tid med Restaurant Compagniet Sør. De har ikke betalt avgift siden 2011, bekrefter administrerende direktør Martin Grøndahl i Gramo. Om de har betalt avgift før denne tid, kan ikke Grøndahl si noe om. 25 september skal Kristiansand tingrett ha et planleggingsmøte med partene. Hvis de ikke blir enige kan det gå mot rettssak.

— Ifølge styreleder Haugen er stridens kjerne flatemålet på lokalene. Denne er nemlig avgjørende for hvor høy avgiften skal være.

— Det var i 2011 Gramo kastet øynene på oss. De har hatt noen inspektører her som må ha gjort dette på øyemål. Deretter har de sendt oss faktura på faktura, og etter hvert inkassokrav. Vi har hele tiden sagt at vi ikke kommer til å betale, og vi har gang på gang invitert dem til å komme og måle. Vi har hatt en byggmester her til å måle med laser, og vi har kommet til at publikumsområdet på Charlies er 47 kvadratmeter. Gramo hevder på sin side at den er 110 kvadratmeter, sier Erling Haugen.

Bakgrunnsmusikk

Dagstaksten for avspilling av «fremtredende musikk» i lokaler under 50 kvadratmeter er på 72 kroner. For lokaler mellom 101 og 150 kvadratmeter ligger den på 172 kroner, ifølge Gramos rater. Er musikken å regne for bakgrunnsmusikk er takstene henholdsvis 7 og 16 kroner dagen.

— Man regner det som bakgrunnsmusikk hvis styrken måles til under 85 desibel i snitt. Da skal det være mulig å snakke sammen i lokalet. Dersom det bare er snakk om uenighet om flatemål, vil det være enkelt å komme til enighet i denne saken, sier Martin Grøndahl hos Gramo.

— Men hvordan kan det gå så langt som dette dersom det er så enkelt å bli enige?

Vanlig diskusjon

— Det er ikke et ukjent fenomen at man diskuterer størrelsen på lokalet. I noen tilfeller vil for eksempel utestedet hevde at de bare skal betale avgift for den delen av lokalet de mener høyttalerne når fram til. Men nå snakker jeg på generell basis, sier Grøndahl. Han har ikke selv kommunisert med Restaurant Compagniet Sør i den aktuelle saken.

Også for de andre lokalene i bygningen er uenigheten stor:

— Big Horn er ifølge Gramo 150 kvadratmeter, mens vi har målt den opp til 74. Og Rederiet er 97 kvadratmeter, mens Gramo sier det er 360 kvadratmeter. Vi har bygget det om slik at den innerste delen er selskapslokaler, sier Haugen.

— Dette er også målene vi opererer med i de kommunale skjenkedokumentene, og der er det ingen problemer, sier Haugen.