— Lørdag var det full trøkk hele tiden, nesten et kaos. Det kom jo godt over 1200 mennesker i løpet av dagen. På søndag var det også utrolig mange besøkende, men ikke like kaotisk som lørdagen, forteller arrangør Siri Urdal Bakke, som tidligere har disket opp arrangementet i åtte år.

Over 1200 besøkte julemarkedet på lørdag. Arrangør, Siri Urdal Bakke, jubler over tidenes besøksrekord. Foto: Kristian Hole
Åse Mariann Arild spredte julestemning til folket med sine juletrær. Inspirasjonen fikk hun på sitt opphold på Svalbard. Foto: Kristian Hole

51 designere fra hele landet, og Danmark, besøkte årets utstilling. Kun de beste fikk lov å stille ut deres produkter på festningen.

— Det er utrolig mange designere som vil stille ut her, men vi vå velge kun de aller beste. Målet mitt med hele markedet er å ha en «trolldeig-fri» utstilling. Det skal kun være kvalitet, sier Bakke.

Besøkende i alle aldere

Bakke er godt fornøyd med at julemarkedet tiltrekker seg både unge, og godt voksne.

— Det kommer besøkende i alle aldere, men de som kjøper mest er i alderen 30 til 50 år. Jeg kan skjønne at studenter kanskje ikke har penger til alt her. Men det er ofte de kommer innom for inspirasjon, og det er hyggelig.

Arrangøren ser på årets marked som det beste gjennom åtte år.

— Jeg synes årets marked har det høyeste nivået på produkter noensinne.

- Veldig høyt nivå

Alle de 51 utstillingene var fordelt på to etasjer. Produktene som ble utstilt var blant annet julepynt, luer, lokale matvarer, og smykker. Det falt godt i smak hos noen tilskuere.

— Det er utrolig mye fint her, jeg kan se at det er et veldig høyt nivå på designerne her, forteller besøkende, Kristin Berg.

Anja Thunes (t.v) og Kristin Berg var imponert over det høye nivået på utstillingen. Foto: Kristian Hole

Men ikke alle var på jakt etter julepynt og nisser.

— Jeg prøver å unngå å se på juleting her, jeg er mer interessert i alt mulig annet. Her er det mye eksklusivt og fint, sier Anja Thunes.

I andre etasje, stilte gullsmed Lise Schønberg med sin utstilling. Hun er fornøyd med tilbakemeldingene fra besøkende.

— Det har jo vært et skikkelig folkehav her i helga. Men selv synes jeg salget går bare helt moderat.

Gullsmeden har lært opp flere av de andre designerne som stilte ut produkter og smykker på festningen.

— Alle mine tidligere elever er her i dag og stiller ut. Jeg har lært de opp i gullsmedfaget, og det er artig å se at de holder det gående enda, smiler Schønberg.

Julestemning på festningen

Bodøværingen Åse Mariann Arild var en av mange utstillere som skapte julestemning på festningen. Hun stilte opp med spesialdesignede juletrær.

Gullsmed Lise Schønberg var på plass i andre etasje, for å vise fram sine produkter. Hun er fornøyd med interessen til de besøkende. Foto: Kristian Hole

— Jeg har bodd på Svalbard i mange år. Der er det jo ikke trær. Så hva skulle jeg gjøre når jula kom? Da tok jeg saken i egne hender og sydde juletrær, forteller Arild.

Arrangøren selv er også i julemodus.

— Det er veldig mye julemotiv, kort, og veldig mye eksklusiv pynt. Jeg er i alle fall i julestemning, og jeg håper alle andre her er det også, sier Bakke.

Bakke er ikke i tvil om at arrangementet vil bli gjentatt neste år.

— Jeg skal for alltid fortsette med dette markedet og denne tradisjonen. Det er utrolig inspirerende og det gir meg masse energi. Så det er klart vi arrangerer dette neste år også, avslutter Bakke.