KRISTIANSAND: — Vi savner informasjon om hva kortet kan brukes til, sier Nathalie Føreland (16). Sammen med Markus Øvensen (16) og Nina Thomassen (18) er hun blant 7000 som har skaffet seg Vest-Agder fylkes Kulturkort for ungdom.

— Alle i klassen må ha kortet, for noen forestillinger på Kilden inngår i pensum på skolen, forklarer Nina Thomassen. Alle tre går musikklinja på Vågsbygd videregående skole. Foruten rabatt på Kildens egenproduksjoner har de tre fått med seg at kortet kan brukes blant annet på Samsen arrangementer og konsertene til arrangørforeningen Trash Pop.

— Det kunne godt ha vært til andre ting også, som for eksempel idrettsarrangementer, sier Markus Øvensen.

Fem år gammel ordning

Inga Lauvdal som er prosjektleder for kulturkortet ved Vest-Agder fylkeskommune kjenner til informasjonsbehovet.

— Vi har ikke så mange ressurser til å markedsføre kortet, men vi har utstedt 7000 kort siden starten i 2008, sier hun.

Fra skranken på fylkeskommunens servicetorg sendes det ut fem-seks kulturkort daglig, og de fleste er bestilt på ordningens egen facebookside. Den har nå 1000 likes.

Dermed kan Lauvdal skryte av at ordningen fungerer mye bedre her enn for eksempel i Oslo og Rogaland hvor den er lagt ned grunnet elendig interesse.

Fiasko i Oslo

Fra Oslo meldte Aftenposten nylig at bare 300 hadde skaffet seg kortet på to år:

—  Evalueringen viser at ordningen fungerer veldig, veldig dårlig. Det er veldig få som benytter seg av kortet og få kulturaktører som ønsker å delta, sier Oslos kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til Aftenposten. I Rogaland ble kulturkort-ordningen lagt ned allerede høsten 2009. — Kulturkortet i Vest-Agder gir et bredere tilbud enn i Oslo. Der var det mest opera, teater og klassisk musikk ordningen gjaldt, mens vi har en stadig lengre liste av samarbeidspartnere, sier Lauvdal.

Store beløp ubrukt

Bare for 2013 er det satt av hele 775.000 kroner til rabatter for ungdom fra Vest-Agder mellom 13 og 20 år. Pengene kommer fra fylke og stat.

— Vi har mer enn tusen likes på facebooksiden "Kulturkortet Vest-Agder" hvor man også kan bestille kortet. Siden starten i 2008 har vi sendt ut 7000 slike kort, opplyser Lauvdal.

— I vår bestemte politikerne å senke den nedre aldersgrensen fra 16 til 13 år. Det settes av 250.000 kroner fra fylket og 250.000 kroner fra staten hvert år, og siden vi hadde en del penger til overs fra i fjor ble disse overført til 2013. Derfor har vi 775.000 kroner å bruke til rabatter i år, sier Lauvdal.

Ordningen fungerer slik at hver samarbeidspartner gir store rabatter til den som har kortet, og sender refusjonskrav til fylkeskommunen på det resterende beløpet.

Foruten Kilden er blant andre kulturhuset i Arendal, Buen i Mandal og Sørlandets kunstmuseum blant samarbeidspartnerne. På den mer rocka siden er navn som Trash Pop, Imperiet og Sørveiv med.

Kilden den største kulturkortpartneren

Carmen er den Kilden-forestillingen som har blitt sett av flest kulturkortbrukere, men det kunne vært langt flere. Foto: Kjartan Bjelland

Kilden har fått en pott på 210.000 rabattkroner på kulturkort for ungdom, og det er "Den Stundesløse" og "Carmen" som er mest sett av brukerne.— Dette er et fantastisk tiltak. Vi jobber aktivt med at målgruppen får vite om det gode tilbudet slik at bruken av kortet stiger, sier markedsdirektør Eldbjørg Dahl hos Kilden.

Kilden er den største samarbeidspartneren til kulturkort for ungdom. Bare i 2013 er det satt av hele 210.000 kroner i rabatt for kulturkortbrukere som kjøper billetter til Kildens egenproduksjoner. Hittil i år er bare 33.000 av disse kronene brukt opp.

— Vi har omsatt for 66.070 kroner til kulturkortbrukere, og halvparten dekkes altså av fylkeskommunens ordning. De som bruker kortet hos oss får femti prosent rabatt på studentpris på alle våre egenproduksjoner, opplyser Dahl. Det vil i praksis si at for eksempel en konsert med KSO koster 70 kroner for en kulturkortbruker, mens fullpris voksenbillett til sammenligning kommer på 300 kroner. Og når den forventede publikumshiten "Les Miserables" har premiere i mars vil en fullprisbillett koste 490 kroner, mens en kulturkortbruker må ut med 117 kroner.

— Det er "Den Stundesløse" og "Carmen" som har gått best hos kulturkortbrukerne i år med henholdsvis 114 og 156 billetter, sier Eldbjørg Dahl.