KRISTIANSAND: — Det blomstrer i kulturnæringene på Agder, og nå må de som er i bransjen komme på banen og si om de vil være med på den nye satsingen, sier Holmelid til Fædrelandsvennen.

— Her bør vi kunne bidra, sier dekan Per Kvist ved Fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder.

— Det er kjempeinteressant å få et slikt senter til Sørlandet, sier, sier seniorforsker Kirsti M. Hjemdahl ved Agderforskning.

Onsdag la regjeringen fram sin nye handlingsplan for kulturnæringene. "Fra gründer til kulturbedrift" heter strategien som skal bidra til økt verdiskaping og eksport i kulturnæringene, og til at flere skal kunne leve av egen virksomhet.

Er på banen

Et av virkemidlene er å etablere et kunnskapssenter for utvikling og formidling av forsknings- og erfaringsbasert kunnskap om kulturnæringene. Der skal flere ulike fagmiljøer samarbeide, og Alf Holmelid mener Agder har gode forutsetninger for å få det lokalisert til landsdelen.

— Vi er definitivt på banen allerede når det gjelder å skape kunnskap rundt kulturnæringene, for eksempel ved vår forskning på populærmusikk, sier Per Kvist.

— Også gjennom det store forskningsprosjektet "Kunst i kontekst" som kartlegger hvordan kunst virker i samfunnsmessig sammenheng, vil vi bygge kompetanse som kan være direkte relevant for et slikt kunnskapssenter, sier Kvist.

Universitetet i Agder er spesielt nevnt i regjeringens nye plan som et sted der det skjer kunnskapsutvikling innen kulturnæringsfeltet, og Alf Holmelid poengterer at de har en noe uvanlig samling av tre sterke og relevante miljøer:

Ser næringspotensialet

— UiA opererer både med kunstfag, humanistiske fag og økonomi og samfunnsfag. Vanligvis er kunstfag organisert i egne institusjoner, og ikke så tett koblet opp mot økonomi og samfunnsfag at de kan se næringspotensialet, sier SV-politikeren.

Også den slumrende kulturstiftelsen Cultivas rolle kan få en betydning for lokaliseringen av et kunnskapssenter, mener Holmelid.

— Det er ingen hemmelighet at jeg har vært skeptisk til Cultiva, men det er ingen tvil om at de har bidradd til at det er satt fokus på koblingen mellom kultur og næring, sier han.

Den koblingen er ikke minst sterk i Arena Usus som er et klyngenettverk av over 70 bedrifter innen reiseliv, opplevelse- og kulturnæringen på Sørlandet. Usus er en del av det nasjonale Arena-prosjektet i regi av bl. a. Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og seniorforsker Kirsti M. Hjemdahl ved Agderforskning sitter i prosjektledelsen:

Leder bransjeutvalg

— Universitet i Agder, Agderforskning og Usus har allerede en pågående prosess der vi søker Forskningsrådet om å få et senter for forskningsdrevet innovasjon for reiseliv, kunst og kultur, sier Hjemdahl. Hun ser ikke bort fra at det kan gå hånd i hånd med et eventuelt nytt kunnskapssenter.

I forbindelse med regjeringens nye handlingsplan, er Kirsti M. Hjemdahl også oppnevnt som leder av et bransjeutvalg der kulturnæringene skal ha årlige møter med politisk ledelse i Kulturdepartementet, Næringsdepartementet og kommunaldepartementet for å drøfte felles problemstillinger.

— Det er kjempegøy å bli spurt om noe sånt, sier hun.

I handlingsplanen tas det sikte på å etablere det nye kunnskapssenteret i løpet av 2014, men det er ikke skissert noen økonomiske rammer.

— Men regjeringen lanserer ikke en så konkret plan uten at det blir fulgt opp i statsbudsjettet, sier Alf Holmelid.

NY SATSING: -Nå må de som er i bransjen komme på banen og synliggjøre at de vil være med på regjeringens nye satsing på kulturnæringer, sier stortingsrepresentant Alf Holmelid. han mener det er naturlig at et nytt kunnskapsenter lokaliseres til Agder.
POSITIV: -Vi bygger kompetanse som er relevant for et nytt kunnskapssenter, sier dekan Per Kvist ved Fakultet for kunstfag ved UiA. Foto: Kjartan Bjelland
UTVALGSLEDER: Seniorforsker Kirsti M. Hjemdal ved Agderforskning er oppnevnt som leder for bransjeutvalget der kulturnæringene skal ha årlige møter med politikerne. Foto: Tore-André Baardsen