OPTIMIST: - Vi er optimister selv om vi i øyeblikket ligger bak budsjett, sa stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius (midten). Til h. adm. dir. Bentein Baardson, styreleder Anne Carine Tanum, styremedlemmene Theis Pedersen og Toril Runden, økonomisjef Christian Jørgensen og styremedlem Per Sigurd Sørensen. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Styret ga torsdag direktør Bentein Baardson grønt lys for å gå videre med planen om å utvide teater— og konserthuset med nesten 500 kvadratmeter. Det vil koste om lag 26 millioner kroner, og arbeidene kan igangsettes første halvår 2014 dersom styret godkjenner investeringsplanen på sitt møte i oktober.

— Vi har sett på alle muligheter, tenkt og kalkulert, og kommet til at det rimeligste også er det beste og mest praktiske. sa Baardson da han orienterte om saken.

Alternativene har vært utvidelse av verkstedbygget, parkeringshuset eller bruk av et utbyggingsareal i Sjølystveien.

Enklere og billigere

— Vi har de scener og det utstyret vi trenger, men mangler prøvelokaler. Vi sliter med å kunne ivareta alle aktivitetene vi har satt i gang, så dette er nokså viktig for oss, understreket Baardson.

Han sa at prøvesaler på taket vil gjøre Kildens produksjoner både enklere og billigere.

— Det vil være interessant å få synliggjort kostnadsbesparelsen dette vil innebære i forhold til rasjonell drift, sa styremedlem Per Sigurd Sørensen.

— God idé, sa styreleder Anne Carine Tanum, før styret ga administrasjonen klarsignal til å gå videre med planene.

Det er ikke avgjort hvor de 26 millionene skal hentes, men stabs- og økonomidirektør Gunnar Thon Lossius sier til Fædrelandsvennen at en sannsynlig mulighet er å forlenge et lån Kilden allerede har i Kommunalbanken. Det ble tatt opp fordi Kulturdepartementet utbetaler sin andel av Kildens opprinnelige byggekostnader over flere år, med siste andel i 2015. Man trengte derfor å lånefinansiere for å gjøre opp den endelige regningen da Kilden sto ferdig i fjor.

En gjenganger

— Den mest åpenbare muligheten for å finansiere takbygget er å ikke innfri dette lånet like fort som vi ellers ville gjort. Men vi vil også vurdere om det finnes andre muligheter, sier Thon Lossius.

Plassmangel og bygging på taket har vært en gjenganger på styremøtene i Kilden siden lenge før bygget ble reist.

I de opprinnelige planene fra 2004, hadde de finske arkitektene i ALA tegnet en restaurant i toppetasjen. Den ble imidlertid kappet bort av sparekniven da Kildens areal ble redusert i 2007. Samtidig forsvant betydelige kontorarealer, og verkstedbygningen ble skilt ut som en egen del. Så ble det i 2010 planlagt å bygge ekstra kontorer på taket, men den tanken ble skrinlagt i 2011, også det av økonomiske årsaker.