— Det er en leksjon i forgjengelighet og ikke-tilknytning. De kommer til å sitte dypt konsentrert i dette arbeidet i flere dager for så bare å kaste det, sier "turnemanager" og oversetter Jane Rasch fra Tashi Lhunpo Monastery UK Trust.

På gulvet foran henne holder sju tibetanske munker på med å reparere transportskader på kostymer og masker etter en noe brutal flytransport fra England. I sine røde og gule gevanter er munkene ett av de mer fargerike innslagene på Sacra Art Festival denne uka. Det første de skal gjøre er å delta på Kirkens Nødhjelps brødaksjon på Nedre Torv lørdag, noe som er en del av Sacra Art Festival.

— Men de kan da ikke gå ute i snøen i de klærne, sier prosjektkoordinator Nora Ibsen.

— Ikke noe problem! De er vant til snø, og vi har mer klær, sier Rasch. På gulvet er munkene i ferd med å tegne mønsteret til mandalaen de skal lage av sand denne uka. Det foregår i Kildens foaje, og arbeidet starter lørdag ettermiddag.

Knust marmor

— De har med sanden som er laget i India av knust marmor og tilsatt farger. Opprinnelig ble disse mandalaene laget av knust edelsten, og de har en rituell funksjon. Tanken er at negative krefter skal forsvinne når mandalaen destrueres.

Noen av maskene munkene har med seg må repareres med blant annet superlim, mens de lange hornene, eller dung chen-ene er intakte.

— Dung chen betyr "langt horn", men disse er en reiseutgave og mindre enn de vanlige, sier Jane Rasch. Munken Vei Sampup trekker ut teleskopmekanismen på det fire, fem meter lange hornet og snart ljomer den gutturale lyden ned gjennom Kildens korridorer. Hvis alt går etter planen skal det ljome på Nedre Torv lørdag også.

Arrestert av kineserne

Selv om munkene er tibetanere, bor de i India i eksil. Tashi Lunpo-klosteret i Tibet har opprettet en eksil-avdeling i India på grunn av den kinesiske okkupasjonen av Tibet. Dette klosteret er sete for Panchen Lama, som er det nest-høyeste religiøse overhodet i landet. Da Dalai Lama utpekte en seks år gammel gutt som den nye Panchen Lama i 1995 ble gutten umiddelbart arrestert av kineserne, og siden har ingen sett ham.

— Det er 350 munker ved klosteret i India, sier Jane Rasch.

Foruten å lage show i foajeen i forbindelse med Sacra Art-åpningen lørdag, skal de sju munkene opptre med hellig sang og dans i Teatersalen tirsdag 19. mars.

— Og når alt er slutt, skulle egentlig mandalaen vært brent, men det går nok ikke inne i foajeen, sier hun.

I stedet kan altså hellig marmor senere finnes på bunnen av kanalen som går forbi Kilden.