FULLSATT: Storsalen i Buen var fylt av gjester fra mottaksskolen og asylmottaket i Mandal. Foto: Reidar Kollstad
GAVE: Ordfører Tore Askildsen hadde kjøpt et bilde av Shwan Dler Qaradaki som ble gitt i gave til kvalifiseringsenheten i Mandal, representert ved inspektør Marit Oredalen tok imot. Foto: Reidar Kollstad
KUNSTNEREN: - Jeg er utrolig privilegert som står her i dag, sa, Shwan Dler Qaradaki. Foto: Reidar Kollstad

Det sa Mandals ordfører Tore Askildsen (KrF) da han torsdag åpnet en noe uvanlig kunstutstilling i Buen kulturhus. Der viser Mandal Kunstforening nå den filmatiske trilogien "Salte kyss" av den kurdiske flyktningen Shwan Dler Qaradaki (35). Med bilder og ord gir han stemme og ansikt til strømmen av asylsøkere som ellers bare blir en navnløs masse — og tall i en statistikk.

— Hver dag flimrer bilder over tv-skjermen, og vi føler oss ofte immune overfor inntrykkene. Det er viktig at de blir personifisert, slik at vi møter enkeltmenneskene, sa Askildsen.

Ventet i 11 år

Enkeltmennesket Shwan Dler Qaradaki flyktet fra Kurdistan i 1997, og etter to år på flukt havnet han i Norge der han meldte seg på politistasjonen i Kristiansand og søkte asyl i 1999. Først i 2011 kom beskjeden om at han fikk varig oppholdstillatelse. Da var han også ferdig utdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo, og hadde startet kunstprosjektet "Salte kyss" som forteller historien om hans flukt. Det er en digital bildefortelling som bruker tegning, tekst, foto, video og musikk for å beskrive den ytre og indre reise som Qaradaki har foretatt.

— Jeg er utrolig privilegert som står her i dag og opplever at så mange vil se min historie, sa kunstneren foran den fullsatte salen, og fortalte hvordan han i 12 år hadde levd i angst for å bli tvangssendt tilbake til Kurdistan. Gjennom "Salte kyss" forteller han også hvordan menneskers identitet formes av omgivelsene man til en hver tid befinner seg i.

— Det er mulig for en voksen flykting å føle seg norsk og tilpasse seg normene i dette samfunnet, sa han til et publikum som nok forsto hva han snakket om. Buens storsal var nemlig fylt av elever fra mottaksskolen og beboere på asylmottaket som var invitert for å overvære Mandalspremieren på "Salte kyss".

Tørst etter mer

— Et salt som dette skaper tørst etter mer kunnskap, slik vanlig salt skaper tørst etter drikke. Filmene vil gjøre noe med vårt forhold til flyktninger, sa Tore Askildsen som håpte mange vil ta turen til Buen.

— De som aller mest trenger å se dette er de som til daglig bare forholder seg til Dagsrevyen og tv-flimmeret og ikke møter enkeltmenneskene som beskrives her, sa han.

Fram til 5. mai vises filmene i loop i utstillingsrommet i Buen - sammen med bilder fra filmen som henger på veggen.