KRISTIANSAND: — Det er lenge siden jeg har hatt konserter på Sørlandet, men nå kommer jeg tilbake hit. Jeg skal synge i Sørlandets nye storstue, Kilden, 6. og 7. desember. Det gleder jeg meg til. Det blir også flott å se Sørlandet på vinterstid, sier Sissel Kyrkjebø.

Fædrelandsvennen treffer den folkekjære artisten på Lauras Coffeebar midt på Torvet i Kristiansand en tidlig morgen tidligere denne uka. Kyrkjebø er på full fart Norge rundt for å promotere sin juleturné, den første siden 2009. Og hun er tidlig ute. Det er over to måneder til turnépremieren i Drammens Teater torsdag 28. november.

Taus om privatlivet

— Det er lenge til jul. Kan det bli aktuelt med flere Sørlandsturer fremover?

— Hva sikter du til nå, svarer Kyrkjebø med et kort, hemmelighetsfullt smil.

— Jeg tenker på din nye ektemann, Ernst Ravnaas, som er fra Sørlandet.

— Å ja. Ja, det blir det helt sikkert, svarer hun og smiler igjen.

— Kan du utdype det litt?

— Nei.

— Kan det være aktuelt for dere å flytte til Sørlandet?

— Min jobb er basert i Oslo. Slik var det også da jeg bodde i Danmark.

Et siste spørsmål om sommer på Sørlandet blir heller ikke besvart. Kyrkjebø ønsker ikke å prate om sitt privatliv, men om den kommende juleturneen.

Fra ishockeyhaller til Kilden

Sist Kyrkjebø var på juleturné, var da hun for fire år siden reiste land og strand rundt sammen med Odd Nordstoga og fullt orkester med juleplata "Strålande jul". Til slutt endte de i store ishockeyhaller i Sverige.

— Nå ønsker jeg å ta det helt ned, til et mindre og tettere format, mer intimt. Det skal ikke bare være sang og piano, men noe midt i mellom. Det minste stedet blir i Drammens Teater, der er det 450 plasser, sier Kyrkjebø.

— Og jeg har aldri vært i Kilden, så jeg hadde veldig lyst til å komme dit. Jeg har bare hørt fantastiske ord om den fra mine kolleger, sier hun.

Turneen heter "Sissels jul", og da må artisten kunne stå inne for det hun presenterer. Derfor blir det en blanding av tradisjonelle, norske julesanger og sanger fra engelsk og amerikansk gospeltradisjon.

Med amerikanske stjerner

— Det blir ingen jul for meg uten Mahalia Jackson. Gospelsang har en særpreget lyd, som vi skal blande med det særegne norske. Jeg har hatt en drøm om å gjøre det slik, og har planlagt denne turneen i over ett år, sier artisten.

De amerikanske sangerne Vaneese Thomas, Darryl Tookes og Capathia Jenkins blir med på turneen. De to førstnevnte har tidligere sunget med stjerner som Michael Jackson, Celine Dion, Eric Clapton, Sting og Stevie Wonder, mens Jenkins er en stor Broadway-stjerne. For noen uker siden var Kyrkjebø i New York for å øve inn julesangene med trioen.

— Vaneese måtte si nei til Aretha Franklin for å bli med på turneen, blant annet for å kunne være med når vi skal være i Kilden. Da tenkte jeg "Å, så du måtte si nei til Aretha Franklin, ja...", sier Kyrkjebø og viser med kroppspråket hvor stolt hun er over å ha med seg trioen.

— Det er stort for meg å ha dem med. Det er noe med å finne de riktige stemmene. De fyller lydbildet, men er også gode på scenen. Målet mitt er at det skal være både høytidelig norsk og med et touch av gospel, avslutter bergenseren.