DIRIGENT: Det er Peter Szilvay som er dirigent på Ungdomssymfonikernes avslutningsturne. Foto: Lars Igesund
"FLASH MOB": Da Madcon fremførte "Glow" under Eurovision-finalen i Telenor Arena I 2010 deltok både en gruppe dansere og publikum i en "flash mob" som foregikk samtidig over hele Europa. Foto: Cornelius Poppe, Scanpix

KRISTIANSAND: Norges nasjonale ungdomsorkester, Ungdomssymfonikerne, skal nemlig gjøre en såkalt "flash mob" på Torvet tirsdag ettermiddag.

Vi gjør det for å skape oppmerksomhet rundt konserten vi skal ha i Kilden samme kveld. Så vidt vi vet har det aldri blitt gjort av et norsk symfoniorkester tidligere , sier Lars Igesund, produsent for Ungdomssymfonikerne.

Første symfoniorkester med "flash mob"

En "flash mob" er når en gruppe mennesker samles på et offentlig sted, tilsynelatende tilfeldig, og sammen utfører en handling ment for å fange oppmerksomheten til tilfeldig forbipasserende. Kjente eksempler er hyllesten til Michael Jackson etter hans død i 2009 og Madcons "Glow" som ble danset over hele Europa under Eurovision-finalen i 2010. — Det er artig å kunne gi en konsertopplevelse til noen når de minst venter det, og i tillegg med et helt symfoniorkester. Vi vet fra tidligere at folk setter pris på slike musikalske opplevelser , sier Igesund.

Produsenten tror også publikum vil sette pris på konserten ungdomsorkesteret skal gjøre i Kilden tirsdag kveld, og tar i bruk store ord når konserten skal beskrives.

Konserten vi skal ha i Kilden har alt: veldig flott klassisk musikk, lyttevennlig og spennende ny musikk og en fantastisk solist , sier produsenten.

Ole Edvard Antonsen er solist

Konserten er en del av orkesterkappleiken som ble arrangert i Kilden i helgen, med Kristiansand Sommersymfoni og Orkester Norden. På programmet står Wagners "Ouverture fra den Flyvende Hollender", Tsjaikovskijs "Symfoni nr. 6" og et nytt verk av Helge Sunde, spesialskrevet til Ungdomssymfonikerne og solist Ole Edvard Antonsen.

Vi er veldig stolte av å ha med Antonsen. Han er blant de desidert beste trompetistene i verden, og det er noe helt spesielt å ha med han , sier Igesund.

Ungdomssymfonikerne settes hvert år sammen av de beste musikkstudentene i alderen 18–28 år, og blir regnet blant de beste i sitt slag i Europa.

Gleder seg til Kilden

De har vært samlet til sommerkurs fra 23. juli, og har allerede spilt tre konserter under Festspillene i Elverum. Den siste konserten kommer de nå til Kristiansand med, etter å ha spilt i Grieghallen på søndag. Torsdag avsluttes årets sommerkurs med konsert i Oslo Konserthus under Oslo Kammermusikkfestival.

Å spille i Kilden er noe folk gleder seg veldig til. Det er et skikkelig høydepunkt for deltakerne, og det blir en fantastisk opplevelse å spille der , avslutter Igesund.