KRISTIANSAND: — I år hadde vi et skikkelig luksusproblem. Det er skikkelig høyt nivå, og det var vanskelig å plukke ut finalistene, sier Molberg.

Film i Sør er en årlig kortfilmkonkurranse, arrangert av Cinemateket i Kristiansand, Filmverkstedet på Samsen og Sørnorsk filmsenter. Til årets konkurranse ble det sendt inn 26 bidrag. 12 av dem er plukket ut til konkurransen, som arrangeres på Aladdin fredag kveld.

— Det er mer alvor i år enn tidligere, da det gjerne har vært litt tøys og tull også. Men i år det flere filmer med mellommenneskelige tema, sier Molberg.

Ulike sjangre og ulike lengder

Sjangermessig inneholder finaleprogrammet drama, actionthriller, science fiction, dokumentar, samt en poetisk og en eksperimentell film. Filmene varierer også i lengde, fra ett minutt og opp til 17 minutter. Og det er flere sørlandskommuner som er representert blant regissørene.

ALVOR: Arrangementsansvarlig Janne Molberg fra Cinemateket har vært involvert i Film i Sør i seks-sju år. - Det er flere filmer med alvorlige tema i år enn tidligere, sier hun, og skryter samtidig av nivået. Foto: Torstein Øen

— Det er mange faktorer som spiller inn når vi skal velge ut programmet. Det er ikke nødvendigvis bare de beste filmene, for vi skal ha et variert program, der både amatører og profesjonelle skal slippe til på lerretet. Så om noen ikke har fått sin film med, er det ikke nødvendigvis fordi filmen ikke er god, men fordi andre faktorer har spilt inn, sier Cinemateklederen.- Vi har blant annet fått en del veldig fine musikkvideoer fra elever ved Tangen, men filmene er ikke klarert i forhold til rettigheter rundt musikken. Det må vi være klare på. Det er synd at vi ikke kunne ta med noen av de filmene, legger Molberg til.

En pengepremie – og mye heder og ære

AVBRUTT: Ole Geir Feste spiller en prest i Trond Arntzens kortfilm "Aldri fred". Filmen er et artig lyspunkt i et ellers alvorlig program. Foto: Trond Arntzen

De tolv finalistene kjemper om to ulike priser. En jury, bestående av Kenneth Aslaksen, driftsleder på Kristiansand kino, Hilde-Marie Sørensen, animatør, Tina Andersson fra Norgesfilm og et jurymedlem som ikke er bekreftet ennå, skal dele ut en pris på 5000 kroner, mens publikum under selve arrangementet skal kåre sin egen favoritt.— Tidligere var det et tydeligere skille mellom amatørene og de profesjonelle, og man visste gjerne hvilken film som vant juryprisen. Nå er det mer generelt høyt nivå, og det blir spennende å se hvilken film juryen velger og hvilken film publikum stemmer fram, sier Molberg.

I fjor vant Gøthe Lasse Ellevsøy juryprisen med "The Unbearable Lightness of Being Pacman", mens Filip Agnihotri og Morten Torjussen vant publikumsprisen med "Et annet sport på b-siden". Året før vant Adrien Le Gall, Tormod Undheim og Reidunn Lognvik Reinholdt begge prisene med "Blendet". I 2010 vant Kristian Landmark publikumsprisen med "Steinen fra stjernene", mens Trond Arntzens "Horisont" vant juryprisen.