— Jeg blir glad, for det er rosende ord. Men det er veldig fjernt, sier Emanuelsen.

I 2012 kom «For riket er ditt», en samling fortellinger som gjorde at flere omtalte sørlandsforfatteren som årets debutant. I år kom romandebuten «Fra jordet roper blodet». «Et navn man skal merke seg», «effektiv prosa og slående bildebruk» og «fengslende» er blant beskrivelsene landets anmeldere har brukt.

Beinsikker på eget stoff

I tillegg har flere av dem sammenlignet han med kjente forfattere som Cormac McCarthy, Merethe Lindstrøm og Annie Proulx.

— Det er en lur ting for anmeldere å sammenligne med andre, slik at leserne får referanser til hva boka går i. Jeg har lest alle disse forfatterne, og synes det er hyggelig, men jeg ville aldri kommet på å sammenligne meg med dem, sier Emanuelsen.

Birger Emanuelsen kommer til Ibsen- og Hamsun-dagene – Sørlandets litteraturfestival i sommer. Sammen med Benedicte Meyer Kroneberg og Dan Aleksander Andersen skal han presenterer en konklusjon fra det to-dager lange seminaret de skal arrangere for unge nordiske forfattere i Grimstad under festivalen. Temaet der er litteraturens virkning – og hvordan den virker – i Norden anno 2014. Foto: Siv Dolmen

Han mener forfattere må være beinsikre på eget stoff. Selv innrømmer han å ha blitt påvirket av både gode og dårlige forfattere, men han har aldri prøvd å legge seg opp til en spesiell stil.

— Når anmeldere sammenligner er det nok mest på grunn av tematikk, landskap og slikt. Når jeg skriver om skog, fjell, vidde og gård, så leter de gjerne etter hvilke andre forfattere og bøker det minner om, sier han.

Den vanskelige andreboken

Emanuelsen gir ut sine bøker på Tiden forlag, og forlagssjefen er godt fornøyd med den ferske forfatterens mottakelse.— Birger har klart å ta et stort steg med den såkalt vanskelige andreboken. Han har virkelig imponert, og har format som forfatter, sier Richard Aarø.

— Hvor mange bøker har han solgt?

— Vi går ikke ut med eksakte salgstall for bøker som fremdeles er i lanseringsfasen, men jeg kan si at det er et standardopplag på boka, som vil si 2000 eksemplarer. Og vi håper vi kan bestille et andreopplag snart, sier Aarø.

Folkevandringer

Med full jobb som forlagsredaktør i dokumentaravdelingen i Cappelen Damm og en snart to år gammel sønn på hjemmebane, blir det vanskelig for Emanuelsen å finne den nødvendige tiden til forfattergjerningen. Men 31-åringen røper at han allerede er godt i gang med sin andre roman.

— Det er riktig at jeg har begynt på noe. Med full jobb og familie blir det vanskelig, men i den tiden jeg har funnet, har jeg komt i gang med et nytt romanprosjekt, sier han.

— Hva kan du si om det?

Birger Emanuelsen er allerede i gang med en tredje bok. Her er arendalitten fotografert i Oslo, hvor han bor og jobber som forlagsredaktør i Cappelen Damm. Foto: Siv Dolmen

— Det fantes to folkevandringer på Sørlandet. Den ene var de som reiste til Amerika, den andre var barn av de som bor på Sørlandet som reiser ut for å studere. Jeg har valgt å konsentrere meg om den siste. Den er tettere opp til vår samtid, og til både min og mine bekjentes hverdag.

— Hvor langt har du kommet?

— Jeg har funnet en person, og jeg har funnet et sted. Det finnes masse tekst, men jeg vet ikke om det er godt nok. Jeg har heller ikke funnet formen, og vet ikke om det blir 200 sider eller 500 sider. Men jeg har funnet begynnelsen. Når jeg må stjele tid fra de rundt meg, så kan jeg ikke gjøre det før jeg har funnet ut hva jeg vil.