Gospel Dream er en kosmopolitisk gospelgruppe basert i Paris, med 13 sangere fra USA, Afrika og Karibia. Foto: Pressefoto
Dr. L. Subramaniam regnes som Indias fremste fiolinist og orkesterkomponist. Han har medvirket i nesten 200 innspillinger og har samarbeidet med størrelser som Stevie Wonder og Yehudi Menuhin. Foto: Pressefoto
Håvard Rem var medoversetter av Bibelen 2011. Sammen med sønnen Simen Rem viser han hvordan de gamle tekstene påvirket Bob Dylan og Leonard Cohen, og hvordan de to stjernene igjen har påvirket far og sønn Rem. Foto: Pressefoto
I konserten "Fra pave til konge" vil messingblåsere fra Kristiansand Symfoniorkester presentere musikk fra messingblåsernes gullalder i overgangen fra renessanse til barokk. Foto: Pressefoto

— Vi skal feire livssynsmangfoldet og bidra til å skape mellommenneskelig forståelse, gjennom troens kunst- og kulturuttrykk, sier Marie Teresie Sørensen, prosjektleder i Kilden Dialog, som arrangerer festivalen.

Sacra Art Festival tar opp tråden etter Kirkefestspillene i Kristiansand og den multireligiøse musikkfestivalen Sakral Festival i Lillesand. Festivalen ble gjennomført for første gang i fjor, med 5000 besøkende på 32 ulike arrangementer.

Moskéåpning og spirituell musikk

I år er det 21 programposter. Åpning av moské med tilhørende bønnerop, urpremiere på operaen «Påske», spirituell musikk fra India, foredraget «Den mangreligiøse bibel» er noe av innholdet.

— Kunst, kultur og filosofi sier noe om det som det ikke er så lett å si noe om. Vi bruker det som et redskap for å gi livet mening, sier prest og kulturformidler gjennom 30 år, Ivar Skippervold, som også er med i festivalledelsen.

Stemmen i fokus

Hovedtemaet i årets festival er stemmen, og stemmens kraft og budskap. Det gjenspeiles gjennom konsert med gospelgruppen Gospel Dream fra Paris, Håvard Rem og sønnen Simen Rems konsert om Cohen, Dylan og Gud og allsangarrangementet «Kjente og nye salmer». I tillegg blir det foredrag, utstilling og forestillinger.— Situasjonen i verden er avhengig av religiøst samarbeid, at vi bygger broer mellom religioner. Når grusomme ting skjer, som 11. september eller Utøya, så kreves noe i etterkant for å rydde opp i elendigheten. Nå er det den gode dag, men når den onde dag kommer, så vil vi da kjenne veiene, de vil være tråkket opp. Derfor har festivalen et fredsperspektiv, og ønsker å bidra til å bygge broer, sier Skippervold.

Fredsmesse

Fredsperspektivet er også synlig gjennom åpnings- og avslutningsmarkeringen av festivalen. To dager før åpningen i Kilden 4. april, arrangeres fredsmessen «Sammen for fred» i Arendal Folkebibliotek. Fredag 11. april arrangeres fredsmessen igjen i Kristiansand Folkebibliotek, i et samarbeid med Forum for tro og livssyn, Kristiansand.

Kirkemøtet 2014 arrangeres i Kristiansand de samme dagene som Sacra Art Festival, og hele kirkemøtet er invitert på A Filettas konsert «Passione» søndag 6. april. Vokalensemblet består av sju sangere fra Korsika, og har stått på scener verden rundt i 35 år.

— Vi spurte den katolske kirken i byen her om de ønsket å «låne» vokalensemblet, og det takket de ja til. Gruppen synger derfor to sanger under messen der søndag formiddag. Det er et konkret eksempel på hvordan festivalen ønsker å samarbeide med organisasjoner, grupper og lag, sier Sørensen, som også ønsker å trekke fram Brahms' «Requiem» som fremføres under åpningen i Kilden og konserten med indiske Dr. L. Subramaniam.

— Han er en stor stjerne i India og turnerer over hele verden. Det er nesten så vi ikke vet helt hva vi har begitt oss ut på ved å få han til festivalen, sier hun.