27 år gamle Chloë Hanslip står mellom strykerne i Kristiansand symfoniorkester (KSO) og spiller på sin Guarneri del Gesu fiolin fra 1737. Om noen timer skal konsertsalen i Kilden fylles av forventningsfulle sørlendinger som vil høre henne spille Brahms fiolinkonsert.

Her øver Chloë Hanslip sammen med KSO i Konsertsalen i Kilden noen timer før publikum inntar setene. Foto: Eva Myklebust

— Konsertsalen her er fantastisk, og orkesteret er veldig bra. De er så lette å spille sammen med, og jeg føler at jeg får mye støtte fra dem, forteller Hanslip i en liten pause fra prøvene.Hun skal spille Brahms fiolinkonsert, som Johanns Brahms skrev sammen med sin gode venn Joseph Joachim, og hadde uroppførelse i 1879. — En av kritikerne mente det var en konsert mot fioliner, og ikke for fioliner, siden den var så vanskelig. Det er en konsert i tre satser. Den første synes jeg minner litt om Beethovens fiolinkonsert, mens den andre er mer sjelfull, forteller Hanslip om stykket.

Vidunderbarn

27-åringen begynte å spille fiolin allerede som to-åring. Innen hun var 10 år hadde hun spilt i de største konsertsalene i Europa og Nord-Amerika, inkludert Carnegie Hall i New York og Royal Albert Hall i London. Som 10-åring dro hun til Tyskland for å studere musikk under Zakhar Brons veiledning, og som 13-åring ga hun ut sin første plate.

Hanslip ble tidlig omtalt som et vidunderbarn, men det er en karakteristikk hun ikke har trivdes med:

— Jeg ville alltid bare være en person som bare ville spille, bli bedre og utvikle meg.

— Føler du at vidunderbarn-merkelappen har formet deg?

— Nei, egentlig ikke. Jeg ville selv begynne å spille da jeg var to år. Jeg ville ikke valgt noe annet dersom jeg kunne velge om igjen. Da jeg var 10 år, begynte jeg å reise rundt i verden med læreren min, og det var fantastisk!

Vil lære mer

— Du har oppnådd mye allerede. Hva er høydepunktet?

Klassisk musikk er for alle, og kan røre veldig sterkt ved deg. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel. - Det må være å spille inn plate da jeg var 13. Men det har skjedd så mye utrolig, og jeg har spilt sammen med så mange store musikere at det er vanskelig å trekke fram bare en ting.

— Er det noe som gjenstår som du gjerne vil utrette?

— Jeg vil alltid lære noe nytt, utvide repertoaret mitt, og gjøre flere plateinnspillinger, sier Hanslip - og legger til:.

— Klassisk musikk er for alle, og kan røre veldig sterkt ved deg. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel.

Elsker å reise

Chloë Hanslip har vært på reisefot i mange år. I år har hun allerede vært verden rundt. Men hun blir slettes ikke lei av all reisingen:

— Jeg elsker det, selv om jeg ofte bare får sett konsertsalene der jeg skal spille før jeg må reise videre.

Men hun passer på å finne tid til å gjøre andre ting enn å «bare» spille. Da gjør hun som oss andre; går en tur, trener, shopper eller leser en bok.

Programsjef for KSO, Hans Bodin, er ikke i tvil om hvorfor han ønsket å få Chloë Hanslip til Kilden:

— Hun er en av verdens beste fiolinister. Hun er en interessant musiker med et bredt repertoar og har en spennende historie. Hun er inspirerende, sprer energi og er gøy å spille sammen med, sier han.