Siden 2008 har Erlend Larsen fra Lillesand brodert klær på midtsidepiker fra Playboy og Penthouse. Denne helga åpnet han en utstilling på Arteriet sammen med Jenny Wilson. Til høsten drar sju av playmatene hans til Kunstmuseene i Bergen (KODE), og til neste år drar de videre til Nasjonalmuset for kunst, arkitektur og design i Oslo.

Kastet stein på plakat

— Det er kult at det er noen andre som ser at dette er viktig, og ser den kunstneriske betydningen. Det er gøy at det er noen som tar det seriøst, sier Larsen.

Dette bildet gjorde Erlend Larsen ferdig en uke før utstillingen åpnet på Arteriet, som en feiring av at han skal stille ut Playmatene sine i Bergen og Oslo. Foto: Reidar Kollstad

— Hvordan fikk du ideen til dette? - Det begynte med at jeg så en mann som kastet steiner på en plakat av en undertøysmodell, og til slutt sto han bare og skrapte på plakaten. Da kom det fram et lag av de tidligere plakatene som til slutt dekket dem til. Det så ut som om de hadde fått klær på seg.

Kunne ikke brodere

Så gikk det noen år, og Larsen tenkte ikke noe mer over hendelsen, før han kom over noen Playboyblader og begynte å dekke dem til med kulepenn, og etter hvert tenkte han at han skulle prøve å brodere på papiret.

— Jeg kunne jo ikke brodere da jeg begynte, men jeg begynte med noen enkle korssting. Nå ser jeg i broderibøker, og prøver på noen gamle mønstre.

- Hva slags reaksjoner får du på bildene?

I serien "Brukte servietter" har Erend Larsen brettet ut servietter og skrevet på dem med forskjellige penner, og så limt dem sammen. Foto: Reidar Kollstad

— Det er få som blir provosert over at det er Playboy-modeller, og det er faktisk noen som synes at de er mer pirrende år de får litt klær på seg.

Strektegninger

Men broderi er ikke den eneste kunstformen Erlend Larsen driver med. Han lager også strektegninger, og lager videoinstallasjoner. Ingen av uttrykksformene er en utpreget favoritt, men han har samme tilnærming når han jobber med dem:

— Jeg har ikke noen plan. Jeg må bare begynne med en strek, eller et korssting, også blir det til underveis. De gangene jeg har prøvd å lage en plan blir det ikke så bra.

Også Jenny Wilson jobber med å dekke til ting. Hun tar bilder av statuer som hun maler over.

Jenny Wilson stiller ut bilder fra serien "My statues are remnants". Foto: Reidar Kollstad

Jeg har holdt på med dette siden 2009, og det er min undersøkelse av hva som gjør et godt bilde, forteller Wilson som stiller ut for første gang i Kristiansand.

— Det er veldig fint å være her, sier hun.

- Passer sammen

Daglig leder ved Arteriet, Marianne Laukvik, synes at kunsten til Erlend Larsen og Jenny Wilson passet sammen på en utstilling:

— De dekker begge noe til for å skape nye meninger, forklarer hun.

Og kunstnerne selv synes at det var fint å kunne stille ut sammen. I stedet for å stille ut i hvert sitt rom, har de hengt opp kunstverkene sine om hverandre.

— Det synes jeg er fint. Vi har forskjellige uttrykk, men jeg synes at vi utfyller hverandre fint, sier Erlend Larsen.