KRISTIANSAND: Programmet for De 35. Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand er nå klart. Under hovedtemaet «Børs og katedral» kan en fra onsdag 14. juni til og med søndag 18. juni forsyne seg med en rekke musikalske opplevelser — og ikke bare i Domkirken.

Nytt av året er at både før og etter konsertene kan en slappe av i den nye «Vingården», et telt som settes opp i bakgården ved Sørlandets Kunstmuseum. Her skal det serveres blant annet øl og vin, og på kveldene blir det ekstra underholdning mot covercharge. Det skal veksle mellom spennende samtidsmusikk med blant annet vokalisten Maja Ratkje, tangokveld med Per Arne Glorvigen og hans gjester samt rockekveld der Kringkastingsorkesterets konsertmester Atle Sponberg forvandles til «DJ Dr. Spoon».

— Jeg fikk ideen til Vingården under et besøk på verdens eldste kirkemusikkfestival i England i fjor, sier daglig leder Frøydis Emilie Lind til Fædrelandsvennen. - Der var det store telt med servering som sørget for en god del av festivalinntektene.

Festivalmusikere

En annen nyhet i år blir en kammermusikkserie. Det er Sponberg som har invitert en del musikalske venner med seg til Kristiansand, og de vil fungere som festivalmusikere i ulike sammenhenger. Også under faste morgenarrangementer i Bryggekapellet.

De store musikalske opplevelsene starter med åpningskonserten i Domkirken som er kalt «And for you, the thousands of forgotten whose very names are lost» og som henspiller på verdens politiske fanger gjennom tidene. Konserten åpner med Maja Ratkjes urfremføring av et verk som er bestilt av kirkefestspillene, deretter følger verk av både Bach, Xenakis, Sjostakovitsj, Messian, Barber og Schönberg. Mozarts Ave Verum Corpus binder sammen hele programmet ved både å åpne og avslutte kirkefestspillene. Det Norske Solistkor medvirker på åpningskonserten sammen med festspillmusikerne og blåsere fra Marinemusikken.

Peer Gynt

Samme kveld blir det også stor åpningskonsert i Arendal Kulturhus. Her skal det fremføres en fullstendig musikalsk versjon av Peer Gynt. Skuespillerne Svein Sturla Hungnes, Mari Maurstad, Kari Simonsen, Linda Øvrebø, Rune Reksten og Stein Grønlie fra den tradisjonsrike produksjonen i Gudbrandsdalen medvirker sammen med Kristiansand Symfoniorkester og Kristiansand Domkor. Det er professor Finn Benestad som står ansvarlig for denne første fullstendige utgivelsen av Griegs musikk til Peer Gynt, inkludert flere tidligere upubliserte stykker. Benestads mål har vært å komme fram til et autentisk partitur, det vil si en versjon basert på Griegs egne intensjoner slik de ble nedtegnet av ham i 1875. I de to dagene etter blir samme forestilling fremført i Agder Teater i Kristiansand.

Av annet musikalsk snadder kan nevnes konserten «Manze & Mozart» i Domkirken fredagskvelden, der Stavanger Symfoniorkester spiller Mozart under ledelse av dirigent Andrew Manze. Han vil guide publikum gjennom de forskjellige verkene.

Solister fra Kristiansand

«Kammermusikkmaraton» blir det i Domkirken lørdag kveld med festivalmusikerne og Arild Erikstad som konferansier. Og så er det Mozarts kroningsmesse søndag formiddag i kirken med Sørlandske Korverksted, festspillmusikere og andre musikere fra HiA og KSO samt solister fra Kristiansand, Inger Johanne Pettersen, Birte Myhrstad, Nils Harald Sødal og Stevica Krajinovic.

Årets kirkefestspill avsluttes i Ravnedalen med Sissel Kyrkjebø-konsert, slik Fædrelandsvennen meldte i går. Og korrekt dato er søndag 18. juni.