KRISTIANSAND: — Isbjørnen som smelter midt iblant oss, passer dessverre veldig bra som symbol, sier prosjektleder Ole Morten Rokvam.

På FN-dagen i dag er nemlig det sjuende tusenårsmålet - bærekraftig miljø og utvikling - i fokus. I den forbindelse tok FN-sambandet Sør initiativet til den talende vekkeren som i dag blir avduket på Øvre Torv.

  • Folk her i Kristiansand og Norge tror at vi kan kjøpe oss ut av det meste. Men isbjørnen blir ikke hjulpet av våre penger. Når den står der og smelter blir den et symbol både på global oppvarming og på de sårbare gruppene i verden - helt i nord som helt i sør, sier avdelingsleder i sambandet Sør, Gunvor K. Andresen.

Kompetanse. Agder Kunstnersenter fikk jobben med å realisere isbjørnkunsten.

— Oppdraget er helt i tråd med vår satsing på skulptur og kunst i offentlige rom. FN kontaktet oss fordi de visste at Kunstnersenteret jobber med å få etablert et kompetansesenter for snø- og isskulptur her i sør, og vi fant de beste iskunstnerne som er å oppdrive i landet, sier Rokvam.

Det ble Peder Istad, som tok med seg kollega Lukas Arons for å sage og skrape fram en isbjørn av seks tonn naturis. Isklossen som kom til torvet i går morges er nær tre meter lang, to meter høy og drøye meteren bred.

— Det er en utfordring, for jeg har aldri gått på et så stort volum, sier Istad.

«Kongelig» is. Vanligvis jobber han med flere mindre blokker, som konstrueres etter arkitektoniske prinsipper. Blant annet designet han den fjorten meter brede og fem meter høye isrosen til Kong Haralds 70-årsdag av 100 tonn is.

— Det er ikke ofte vi gjør figurative ting som dette, men her er symbolet veldig tydelig. Så blir det spennende å se hva som skjer og hvordan den endrer seg i nedsmeltingen. Det er sjelden vi jobber ute på denne tiden av året, understreker Istad.

Isen som brukes er av «samme årgang» som kongens bursdagsgave. Den ble hentet opp fra en innsjø på Hønefoss i vinter, og har dermed mer «liv».

— Kunstis er helt transparent, mens naturis har bobler og liv i seg. Men hvert isprosjekt er nytt og forskjellig, og det er alltid spennende å se om vi får det til, sier kunstneren og snur seg mot kollega Arons:

— Tror du vi får det til denne gangen her, Lukas?

— Det får vi se, svarer Arons med et smil.

Alle som kommer til Øvre Torv i dag kan se resultatet. Og skulle isbjørnen gi smaken på iskunst, arrangerer Kunstnersenteret en hel uke med snø- og isskulpturskaping på Hovden over nyttår.