En gammel, pilsdrikkende sjømann på taket ga Paul Hansen ideen til bandet Cortina. Etter nesten sju år med øving og konserter kom debutalbumet denne uka.

Hadde flaks

Cortinas første plate, «Been a long time» har bare vært i salg i to dager. Det ikke noe ferskt band som skal ut på en turné som startet i Kristiansand tirsdag og fortsetter i Stavangers Folken i kveld.

— Nei, vi har spilt sammen i seks og et halvt år, bekrefter vokalist Paul Hansen.

— Vi har spilt mye konserter, hovedsakelig i Oslo-området, og litt i Haugesund. Nå er vi i gang med en liten norgesturné, og det er veldig stas.

— Hvorfor har det tatt så lang tid å få gitt ut debutplata?

— I 2005 spilte vi inn en demo, og håpet å bli plukket opp av et plateselskap, som så mange andre. For et år siden hadde vi flaks, Øyvind Staveland fra Vamp hørte oss spille live, og vi fikk kontrakt med Major Studio, sier en fornøyd Hansen.

Utradisjonelt

I bandet hans er haugesundsdialekten sterkt utbredt, selv om medlemmene har adresse i hovedstaden. Det er bare cellist Thomas Nilsson som ikke har bakgrunn fra Sildabyen. Han ble med i bandet som følge av et nachspiel.

— Han delte leilighet med broren min, Henning, som spiller kontrabass. Jeg visste ikke at han spilte, men en sen kveld forsnakket han seg over noen glass rødvin og ble etter hvert tatt opp i bandet.

— Cello og kontrabass er ikke de mest alminnelige instrumentene i rockesammenheng?

— For oss er det vanlig, men det er kjekt at folk legger merke til at vi har instrumenter som avviker litt fra normalen, sier Hansen.

Ikke oppkalt etter bil

Han kan også avsløre at bandet ikke har hentet navnet sitt fra en gammel bilmodell, men fra en filippinsk sjøkaptein.

–.Jeg kjenner ham ikke, men fikk høre om ham en gang jeg sto i en stige og malte et hus for en gammel sjømann, som satt på taket og drakk pils. Han inviterte meg etter hvert opp, og fortalte historien om Cortina mens vi så ut over Smedasundet. Jeg likte godt navnet, og bestemte meg for å ta det med videre.

— Musikken deres beskrives som americana. Hva skal til for å skille seg ut innenfor en såpass utbredt sjanger?

— Det er et godt spørsmål. For oss er det viktig å gjøre det vi gjør på en troverdig måte. Det må være kvalitet, og kvalitet for meg betyr å være oppriktig og å ha tro på det man framfører, avslutter Hansen.

Mer om bandet på deres offisielle hjemmeside.

CORTINA

  • Kommer fra Haugesund.

  • Ga ut sitt debutalbum «Been a long time» mandag.

  • Stilen er americana med vestlandsk tvist.