KRISTIANSAND: Mannen som dessverre ikke kan kjøpe seg fasjonabel leilighet midt på Manhattan, spiller med Kristiansand Blåseensemble i kveld.

Det var Henning Sommerro som i 1977 komponerte Vårsøg, denne Nattradioens udødelige favorittlåt. Den har gitt komponisten mange Tonopenger, men han kunne ha fått mye mer. Uendelig mye mer.

For fire-fem år siden ble det nemlig laget en rap-versjon av Vårsøg med den norske gruppa Multicyde. Et plateselskap i Korea fikk fatt i denne versjonen og ringte til Sommerro for å inngå avtale om rettighetene for hele Sørøst-Asia. Komponisten ble tilbudt 3000 dollar som engangsbeløp og slo øyeblikkelig til, lykkelig for en god og uventet avtale.

Men så begynte melodien hans å leve sitt eget liv. Den gikk til topps på alle platelister både i Sør-Korea, i det sørlige Kina og Taiwan. Den var på alles lepper, spilt på alle radiostasjoner.

Etterpå kjøpte en av sjefene i plateselskapet seg leilighet i 16. etasje på Manhattan — hovedsakelig for Vårsøg-penger - altså på et av verdens dyreste boligmarkeder.

— Nei, jeg ble ikke lurt, forsikrer Sommerro. - Jeg ville den gangen bare ta en hurtig avgjørelse og bli ferdig med det. Sist gang jeg skjønte hvor populær melodien er blitt, var på en nødhjelpkonferanse på Hamar etter tsunamikatastrofen i Indonesia. Da begynte selv indoneserne å spille Vårsøg, kjent melodi i hjemlandet deres.

— Hvem skrev teksten?

— Det var en dikter fra hjembygda mi, Surnadal. Hans Hyldbakk skrev diktet allerede våren 1945, men han var ikke begeistret da han første gang hørte melodien. Da spilte jeg i band med mye bass og slagverk. Men etter hvert satte han mer pris på den, forteller Sommerro.

Det er dirigent Bjørn Sagstad som leder Kristiansand Blåseensemble i kveld, og foruten Vårsøg står en del sentrale verk for denne besetningen på programmet. Det blir komposisjoner av Egil Hovland, Geirr Tveit, Christian Hartmann og Svein Henrik Giske. Dessuten har Sommerro i kveld urpremiere på «Hedda for solofiolin og blåseensemble» med Elena Yakovleva på fiolin. Konserten gjentas i Arendal kulturhus i morgen.