Kristiansand: — «Lirendreieren» handler om kunstens rett til å eksistere og borgerskapets forargelse over nettopp det, sier regissør Ole Bruun-Rasmussen.

Dansken har tatt turen til Aladdins blå scene fra sitt hjem i Ghana for å regissere stykket som er basert på en gammel skillingsvise om den stakkars lirekassemannen.

«Lirendreieren» er produsert av Opera Sør og har premiere på Ultimafestivalen i Oslo i morgen, før den kommer til Figurteaterfestivalen i Kristiansand 11. og 12. oktober.

To operasangere og seks musikere deler scenen med dukkene.

Brodd

Om barn ned til tre år oppfatter brodden som stikkes mot kunstens kår i en hard og kommersialisert verden, er kanskje tvilsomt, men rettferdighet har smårollinger gjerne sans for.

Oppsetningen er på alle måter et samarbeidsprosjekt som trekker på kunstneriske krefter fra fjern og nær.

Lengst har Bruun-Rasmussen reist. Men om han bor i Afrika nå, så vil den eldre garde huske ham fra en av Agder Teaters aller første oppsetninger, «Kilden» i 1991, der han laget dukkene og hadde scenografien. Året etter dro han til Ghana med Petrusjkateatret og spilte alle roller i Peer Gynt - unntatt Peer selv - og der ble han boende.

Med seg på «Lirendreieren» har Bruun-Rasmussen sin adoptivsønn Jaques Grataloup, som er en av dukkeførerne.

Musikerne kommer i hovedsak fra Kristiansand Symfoniorkester. De dirigeres av en av Norges tre kvinnelige dirigenter, 29 år gamle Halldis Rønning.

Nye roller

— Jeg tror tiden er moden for at det blir flere av oss. Tidligere er det nok mange jenter som ikke har våget, men nå er det rom for litt andre roller, sier Rønning.

Hun tror barna har en morsom opplevelse i vente i møte med musikere og dukker:

— Det er lett å følge med, for det skjer noe hele tiden, sier Rønning, som selv kommer fra Bergen.

Og det var i Bergen «Lirendreieren» ble satt opp for første gang, under Festspillene i 1991, da med Kristiansands egen figurteaterspesialist Giert Werring ved trådene.

Gjenoppstår

Produsent den gang var Geir Johnson, som nå er sjef for samtidsfestivalen Ultima, som pågår i Oslo, og på hans forespørsel er det at «Lirendreieren» gjenoppstår og får premiere i Trikkestallen på Torshov under nettopp Ultimafestivalen.

— Og allerede før premieren har vi fått henvendelser fra andre som er interessert i å få forestillingen til seg, kan daglig leder i Opera Sør, Ketil Akerø, opplyse.