KRISTIANSAND: — Folk som ikke går her, vet ikke hva de går glipp av! Filosofikafeene har gitt meg utrolig mye. De setter ord på livsspørsmål jeg grubler på i hverdagen. Temaer som i dag, dialog, kjærlighet og kommunikasjon, griper oss alle, understreker Inger Rødland.

I rundt en time har hun og Anne Torunn Stormo hørt kveldens foredragsholder, den danske filosofen Anita Holm Riis, snakke om kjærlighet i lys av teorier om dialog. Begge er på så mange arrangementer de kan i året.

Som siste foredragsholder ut i 2007, har Holm Riis illustrert sammenhenger, paralleller og motsetninger mellom forutsetninger for dialog og forutsetninger for kjærlighet.

— Foreleseren var veldig dyktig og holdt et høyt faglig nivå uten å være rigid, sier Stormo om opplevelsen.

Hun mener fora som filosofikafeen er ekstra viktige i dagens samfunn:

— Nå har vi hatt en veldig passiv periode, og det svekker demokratiet og samfunnet.

— Det at filosofikafeen trekker så mange, og måtte skifte lokale, sier noe om at det finnes et behov og lengsel hos folk som er lei av det materielle. Folk ønsker litt perspektiv, utdyper Rødland.

Selv ser hun på kafétreffene som et sosialt sted å slappe av og la tankene løpe, og ikke minst å sette i gang bevisstgjøringsprosesser i seg selv.

— Det har åpnet en ny verden for meg - det er rett og slett veldig godt. Mitt eneste hjertesukk er at det er så altfor sjeldent, bare seks ganger i året, sier den faste kafégjesten.

Kristiansand Filosofikafé har fôret sørlendingene med både filosofi siden 2001, og feiret femårsjubileum i januar i år. Nå er det Harald Baasland, Marie Føreland, Jon Grythe, Alf Kjetil Igland, Erik Meidell, Gunnar Slotta og Ralph Henk Vaags som driver konseptet på idealistisk basis.

— Vi vil at dette skal være et uhøytidelig forum for refleksjon, og har en profil fra det allmennfilosofiske til det fagfilosofiske. Vi vil alltid se etter noe litt mer spisset, som gjør at en må strekke seg litt mer i tanken enn ellers, sånn som i kveld, sier Båsland.

Det siste halvannet året har foredragene vært holdt på Kick. Etter det har arrangørene sett en økning i publikumsmassen - som nå ligger på rundt 200 i snitt, med opptil 4-500 gjester på de mer profilerte foredragene.

— Lokalet har betydd noe veldig positivt. Men jeg tror nok hovedårsaken til oppsvingen er at vi treffer en nerve nå, at vi er et tilbud folk lengter etter. Dette er et sted for «den gode samtalen» - om noe annet enn «Hotel Cæsar», sier han.

Om folk hang med i alle svingene om dialog og kjærlighet i balansegangen mellom altruisme og egoisme, og i spørsmålet om ekte dialog i det hele tatt er mulig i dagens samfunn, er ikke essensielt:

— Det viktigste er at denne flokken opplever en kveld med mening, at de får noe mer enn om de hadde blitt hjemme foran tv-en, konkluderer Båsland.