Artisten Avicii er død, 28 år gammel

Den verdenskjente svenske artisten Avicii er død, 28 år gammel. – Det har vært en veldig sprø reise, sa han om karrièren i et intervju i 2016.

Avicii, som egentlig het Tim Bergling, ble funnet død i Oman fredag ettermiddag lokal tid, skriver Dagens Nyheter.

– Det er med stor sorg at vi må meddele at Tim Bergling, kjent under artistnavnet Avicii, er død. Han befant seg i Muscat i Oman og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, opplyser hans pressekontakt Ebba Lindqvist.

Helseproblemer

Hun ber om at det tas hensyn til Aviciis familie og at de får være i fred i denne vanskelige tiden.

Avicii fotografert under en konsert i Pildammsparken i Malmö, 5. august 2016. Foto: Bjorn Lindgren/TT News Agency/via REUTERS

Det er kjent at 28-åringen hadde hatt helseproblemer de siste årene, blant annet akutt betennelse i bukspyttkjertelen. Helseproblemene gjorde at han kuttet ut turnévirksomheten og gikk i studio.

Toppet flere lister

Den verdenskjente musikeren, DJ-en og plateprodusenten har de siste årene hatt stor internasjonal suksess og er blitt nominert til to Grammy-priser.

I Wikipedia fremgår det at hans debutalbum Seek Bromance slo seg opp på listene i flere land. I 2011 utga han Levels, som toppet listene i Sverige, Norge og Ungarn. I desember 2012 kom han med I Could Be the One, som toppet i Storbritannia. Allerede i juni året etter gjorde han det igjen med Wake Me Up.

– Det viktigste er å skape musikk

– Vi kommer alle til et punkt i våre liv og karrièrer hvor vi forstår hva som betyr mest for oss. For meg er det å skape musikk. Det er det jeg lever for, det jeg føler jeg er født til å gjøre, har Bergling selv skrevet på sin offisielle hjemmeside.

Den mest spilte av Berglings sanger på Spotify er Wake me up (spilt 588 millioner ganger) der refrenget er slik:

«So wake me up when it's all over When I'm wiser and I'm older All this time I was finding myself, and I Didn't know I was lost»

I norsk oversettelse er teksten slik:

«Vekk meg når alt er over når jeg er eldre og klokere Hele tiden forsøkte jeg å finne meg selv, og jeg visste ikke at jeg var fortapt»

– Sprø reise

– Når jeg ser tilbake på livet mitt, tenker jeg: Wow, gjorde jeg det? Det var den beste tiden i livet mitt på en måte. Men det kom med en pris – mye stress og mye angst for meg – men det var den beste reisen i mitt liv, sa han.

Han sluttet å turnere helt i 2016, men fortsatte å lage musikk i studio.

– Det har vært en veldig sprø reise. Jeg begynte å produsere da jeg var 16. Jeg begynte å turnere da jeg var 18. Fra det tidspunktet hoppet jeg bare inn i det 100 prosent, sa Avicii til Billboard-magasinet i 2016.

28-åringen døde få dager etter at han ble nominert til en Billboard Music Award for EP-en «Avicii (01)».

Dokumentarfilm

I dokumentarfilmen «Avicii: True Stories» (2017) fulgte den svenske regissøren Levan Tsikurishvili artisten gjennom flere år og dokumenterte suksessen – men også helseproblemer, angst og det at han hoppet av turnélivet i fjor.

«Jeg vil lage et ærlig portrett av Tim som person, ikke bare Avicii. Alle kjenner Avicii, men veldig få kjenner Tim. Å være en verdensstjerne er ikke alltid så enkelt som det ser ut på Instagram», sa regissøren.