KRISTIANSAND : — Det er meget interessant at ordføreren blander seg inn i utsmykningen av det nye rådhuskvartalet. Nå vil vi også blande oss inn , sier kunstnerne Thorbjørn Reuter Christiansen og Roald Andersen d.y.

Med mye humor og solid kunstnerisk ballast har de skapt et flunkende nytt verk som lørdag deles ut gratis til alle som tar turen innom Andersens atelier på Mølla. Litografiet bærer umiskjennelig preg av Høyre-ordførerens ansikt, og han ser ut til å sitte på sin høye hest.

Hesten tilhører imidlertid byens grunnlegger Christian IV, og inspirasjonen er hentet fra det store maleriet som henger i formannskapssalen i Rådhuset.

— Den som ser nøyere etter vil se at hesten er i ferd med å gå i oppløsning, men da er vi over i det abstrakte, og det skal vi jo ikke være, ler Reuter Christiansen.

Glimt i øyet

FIGURATIV ORDFØRER: Slik ser ordfører Arvid Grundekjøn ut i kunstnerisk bearbeidelse før verket går gjennom trykkpressen. Foto: Kjartan Bjelland

Den danske performancekunstneren har sin utdanning fra universitetet i Berlin og kunstakademiet i København, og kom til Kristiansand i januar sammen med sin kone Karin Hindsbo som er direktør ved Sørlandets Kunstmuseum.Han fant raskt fram til Roald Andersens atelier ved Møllebekken på Grim, og det er der de to lørdag formiddag skaper en politisk performance med glimt i øyet.

— Som på offentlige kontorer må alle registrere seg og krysse av for hvilken gruppe de tilhører, forklarer Reuter Christiansen. Alternativene er aristokrat, bohem og proletar.

— Og papirkvaliteten på trykkene de får avhenger av hvilken kategori de tilhører, tilføyer Roald Andersen d.y som skal håndtere den grafiske produksjonen. Hvor stort opplaget blir, avhenger av publikumstilstrømningen, og de to håper mange tar turen innom når de likevel er på julemarkedet som foregår samtidig.

I glemmeboken

INSPIRASJON: Et pressefotografi av Arvid Grundekjøn og maleriet av Christian IV som henger i formannsskapssalen er inspirasjonskilder for det nye trykket. Foto: Kjartan Bjelland

Det har vakt betydelig oppmerksomhet at ordfører Arvid Grundekjøn valgte å flagge sin personlige kunstsmak i forbindelse med utsmykningsplanen for det nye rådhuset. Særlig er hans etterlysning av "figurativ sørlandskunst" notert med interesse.— Det er jo egentlig fantastisk at han fant på det. Jeg trodde "figurativ" var et begrep som var gått i glemmeboken, sier Reuter Christiansen.

— Men som bruker av rådhuset har han all rett til å si noe om kunsten, tilføyer dansken som nå også gir sitt besyv med i laget.

Etter at saken ble brakt helt til bystyret, fikk Grundekjøn gjennomslag for at den helt nye kunsten som skapes, skal suppleres med en brannhistorisk utstilling, samt "gamle kunstskatter" som allerede er i kommunens eie.

— Det skal bli spennende å se hvordan den nye kunsten skal spille sammen med den gammelmodige pynten som hentes opp fra kommunens kjellere, kommenterer Reuter Christiansen.

Figurativ pynt

Og her kan deres eget splitter nye kunstverk komme inn som et supplement:

— Nå skaper vi fremtidens figurative pynt, smiler de to kunstnerne.

At verket er gratis og opplaget ukjent, er også et poeng:

— Der ligger også en protest mot at alt skal måles i penger. Det er vanskelig å måle improvisasjon, glede og opplevelser i tall, sier Roald Andersen d.y.

Og kanskje kommer det mer fra de to kunstnerne:

— De skal bare passe seg de der politikerne. Vi skal nok være på plass, ler Thorbjørn Reuter Christiansen.