Else «Sprossa» Rønnevig er en av fem nominerte til Sørlandets litteraturpris med boka «Bakerovnen. Verne-bygge-bruke», hvor hun skriver om gleden og opplevelsen som bakerovnen gir deg. Hun stiller i klassen sakprosa, sammen med Håvard Rem og Johan-Christian Sandvand.

– Hvorfor bør folk stemme på din bok?

– Oi, nå må jeg tenke litt. Det er ei bok som mange kan ha glede av, den tar opp tradisjoner og jeg har brukt 23 år av livet mitt på å samle den erfaringen. Alt rundt bakerovnen er sosialt og den er viktig for alle aldersgrupper. Boka er noe mer enn ei bok om bakerovner – det er ei flott gavebok med miks av bilder og tekst.

– Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

– Uff, der kommer jeg dårlig ut. Det har jeg faktisk ikke. Jeg liker ikke lesing. Det er fryktelig flaut å si det, men sånn er det bare. Jeg har dysleksi, og jeg ble mobbet av læreren på grunnskolen, så jeg har aldri hatt leselyst. Når jeg leser noe, er det bare for å oppdatere meg, og derfor har jeg heller aldri sett på meg selv som en forfatter selv om jeg har skrevet fem bøker. Til jeg var 50 år, var jeg redd for å skrive. Men da jeg fikk et kjempeengasjement for noe, forsvant redselen for det som kunne gå galt. Da turte jeg å skrive.

– Hva synes du om denne litteraturprisen?

–Den er veldig ok. Det er mange forfattere som bruker timer, måneder og år på å realisere bokdrømmene sine, så det å bli nominert er helt fantastisk. Da blir man både verdsatt og synliggjort.

– Hvordan synes du litteraturen fra Sørlandet står i dag?

– Som jeg har oppfattet det, så står den veldig sterkt nå. Vi har jo Karl Ove Knausgård øverst på lista over de profilerte forfatterne fra landsdelen.

– Hva gjør du nå?

– Nå er jeg på kontoret i Lillesand, skriver fakturaer og sender ut bøker. Og så skriver jeg på nye bøker innimellom. Jeg har tre andre bøker som skal ut, den første i høst, som handler om gamle hus. Jeg er 71 år, og tenker ofte: Det er kjempegøy å stå opp om morningen, jeg liker å jobbe og jeg har mye energi. Bedre blir det ikke.

anette.os@fvn.no – 38 11 36 57