KRISTIANSAND : — Det er en annen verden nå enn da Sørnorsk filmsenter ble startet. Det viser at effekten av et slikt senter er svært stor, sier Lars Løge.

— Den type engasjement og produksjonsfrekvens som det er her på Sørlandet, er imponerende. Jeg har forstått at frekvensen er mye større her enn i Trondheim, og det er kult å se, sier han.

Gullruten

Kristiansanderen er produsent i det bergenskbaserte produksjonsselskapet Flimmer Film, og han har vunnet flere priser for sine dokumentarfilmer. For noen uker siden ble han nominert til Gullruten for dokumentarserien "Krigens pris", som han lagde sammen med TV 2-journalistene Øystein Bogen, Fredrik Græsvik og Odd Isungset. I går var han på Aladdin for å gi råd og tips til filmskapere fra Sørlandet.

— Vi samtaler litt om hvordan det er å være produsent, spesielt innenfor dokumentarsjangeren, og så deler vi erfaringer, sier Løge.

Økonomisk støtte

Arrangementet var i regi av Sørnorsk filmsenter etter støtte fra Cultiva, og rettet seg spesielt mot finansieringstøtte fra Norsk filminstitutt (NFI) og kontakt inn mot fjernsynskanalene.

— Det er krevende å melde seg på nasjonalt, men jeg tror man blir flinkere til å lage bedre dokumentarer av å være med nasjonalt, og ikke bare regionalt, sier Løge.

— Det er NFI som betaler mest, og det er fjernsynskanalene som viser dokumentarene. Jeg prøver å hjelpe på forståelsen om hvordan man kan få finansiert prosjektene sine. Dermed kan man få bedre rammer for å lage en best mulig film, forklarer Flimmer Film-produsenten, som også sitter i styret i Sørnorsk filmsenter.

Kompetanseheving

Kirsten Bonnén Rask håper nå flere av filmskaperne kan bedre kjennskap til hvordan "systemet" fungerer, slik at de kan få støtte fra andre institusjoner enn bare filmsenteret.

— En slik workshop betyr kompetanseheving, både generelt for bransjen men også individuelt. Og det gir muligheter for samarbeid, samt å være en del av et miljø, sier den danske lederen av filmsenteret.

— Søknadsprosesser for finansiering i NFI er såpass komplisert at det er nyttig å lytte til Lars. Han har veldig mye erfaring, og har et godt renommé hos NFI og fjernsynskanalene. Han gir ideer og tips til hvordan vi kan presentere egne prosjekter, mener dokumentarfilmskaper Frode Vestad i Dokufilm AS.

Stor spredning

Totalt var det 11 deltakere på seminaret, flere enn Løge hadde trodd ville komme, og de kom fra Kvinesdal i vest til Siljan i Telemark i øst.

— Dette var informativt. Jeg har bakgrunn som skuespiller og dramatiker, men er i gang med min første kortfilm som produsent, og har fått masse tips som jeg tar med videre, sier Jeanne Bøe fra Siljan, som driver Bøes Film og Teater.

— Det har vært veldig bra å få praktiske eksempler, for disse skjemaene fra NFI er et mareritt. I tillegg er det godt for oss å få bli med i et miljø, sier Torgeir Kalvehagen, som sammen med Tom Marius Kittilsen og Tom Hovindbølet har startet Vepzebolet Mediekollektiv i Porsgrunn.