For noen uker siden måtte en trist Toffen Gunnufsen konstatere at Hovefestivalen var konkurs. Etterpå tok Hoves musikksjef en lang ferie, med selvpåført munnkurv overfor pressen.

I går sa han ja til å møte fvn.no til en prat i Arendal sentrum, mens hans nye sjef, Melvin Benn, inspiserte festivalområdet på Hove.

Godt i gang med booking

– I dag er egentlig min første arbeidsdag, sier Gunnufsen.

Torsdag og fredag tilbrakte han mye tid sammen med Melvin Benn. Toffen er imponert over engelskmannen, og forteller at han er godt i gang med å booke band til sommeren.

– Melvin har lagt inn noen bud allerede, og nå overtar jeg. Vi har allerede sendt av gårde et bud i dag, sier Toffen.

Mindre budsjett

I år skal festivalen gå over fire dager, en dag mindre enn i fjor. Det betyr at bookingbudsjettet i år blir en del mindre. Utfordringen fremover blir å finne band som daglig kan trekke 15.000 publikummere til Tromøya.

– Jeg diskuterer alle artistene med Melvin. Jeg bestemmer det musikalske, og så diskuterer vi når det er lurt å legge inn bud, og hvor mye penger de forskjellige artistene er verdt, sier Toffen.

Hvem han jakter på vil han ikke ut med, men artister som Foo Fighters og Coldplay blir for store for Hove.

– De er for store. Utfordringen vår er å finne noen som utvikler seg til å bli headliner-materiale fram mot sommeren, sier han.

Bandet som han har jaktet på i årevis, tror han blir vanskelig å få fatt på til en passende pris.

– Men jeg har ikke gitt opp Radiohead, sier Toffen.

Ble uoversiktlig

Gunnufsen blir en anelse amper når vi spør om hva som gikk galt med økonomien, og hvordan det var mulig å pådra seg et underskudd på 13 millioner i løpet av to år.

– Min jobb er å booke band, og jeg har hatt et budsjett som jeg har forholdt meg til. Jeg har vært med på å bestemme ting, men jeg føler at spørsmål om økonomi bør stilles til flere enn meg, sier Toffen.

Og fortsetter:

– Festivalen ble stor og uoversiktlig, og med en omsetning på 48 millioner skal det lite til for at ting går galt. Målet har selvfølgelig vært å drive med overskudd, men festivaler kommer aldri til å bli veldig god butikk. Hovefestivalen har vært fabelaktig på alle andre områder enn det økonomiske. Der bomma vi.

Avviser styrt konkurs

Han avviser alle spekulasjoner om at konkursen var planlagt, slik at man kunne starte fra scratch og slippe unna milliongjelda.

– Hadde det vært tilfelle, hadde vi jo ikke jobbet i flere måneder med akkordløsning, investorhjelp og gjeldssletting, sier Toffen.

Etter eget utsagn har han personlig tapt et par hundre tusen kroner på konkursen. Nå ønsker han helst å fokusere på tiden fremover.

Selv om kampen mot konkurs krevde alle ressurser, er han sikker på at Hove kan levere et like godt program som i fjor.

– Det er ingen tog som er gått.

Spent på Buli

Selv om han er mest opptatt av sin egen festival, hender det han tenker på Quart og Kristiansand. I likhet med mange andre er han spent på hva Buli og co. koker i hop.

– Jeg vet en del om hva de driver med, men merker ikke konkurransen med dem på markedet. Vi er nok ikke interessert i så mange av de samme artistene, sier Toffen.

Benn er nå i full gang med å sette sammen organisasjonen som skal lage festival på Hove. De fleste i den eksisterende staben blir trolig med videre, og i tillegg henter Benn inn erfarne festivalfolk fra England for å hjelpe til med organiseringen.

– Han vet hva han driver med, og har veldig klare tanker om hvordan ting kan bli bedre. Og han forventer at vi som ansatte leverer varene, sier Toffen, som foreløpig ikke frykter at han skal bli kastet på dør.

Pensjonistbooker

Benn har nå leid området for de neste ti årene, og har uttalt at han ser på Hove-prosjektet som langsiktig. 47 år gamle Gunnufsen ser for sin del ikke bort fra at han driver med booking også når han er 60. – Å booke er veldig skøy. Arbeidsdagen er ganske fri, selv om du jobber altfor mye. Jeg kjenner flere som er langt oppi åra som fortsatt driver på, sier han.

Han innrømmer at han var langt nede da konkursen fremsto som stadig mer sannsynlig. Men han var ifølge seg selv aldri inne på tanken om å gi opp og satse på andre ting.

– Det var ikke noe moro, men det er fortid nå. Nå fokuserer jeg på det som ligger fremover i tid, sier han.