— «Kan du spille et instrument?», spurte de på telefonen. Nei, sa jeg. «Kan du synge? Danse?» Nei, sa jeg igjen. Det var tydelig at jeg ble kontaktet kun for å være et underholdningsinnslag, sier Simon Simonsen (55). Teaterrekvisitøren ble avbrutt etter få sekunder på audition i Oslo, der han endte opp med å fortelle en historie.

— Det er umulig å si noe om hva du egentlig kan, eller hva du prøver på, var tilbakemeldingen fra dommer Jan Fredrik Karlsen.

- Morsom fremtoning

I kveld sendes siste program fra de innledende rundene i konkurransen. Hver fredag stiller de norske talentene opp på audi-tion, fullt og helt etter eget ønske og initiativ – tror du kanskje. Men i virkeligheten er omtrent hver tredje deltaker du får se på skjermen invitert til konkurransen, forteller Gro Sivertsen i produksjonsselskapet Monster Entertainment.

— Først og fremst er vi ute etter folk som virkelig har et stort talent, men i mange sammenhenger kan underholdningsverdien være like viktig. Det legger vi ikke skjul på i castingen, sier Sivertsen, som er castingansvarlig for programmet.

Hun avviser at folk blir kontaktet utelukkende for å være underholdningselement.

— Vi har tro på at alle vi plukker ut har en sjanse til å komme videre, og går ikke ut og leter etter folk som kan drite seg ut.

Sivertsen sier at ordlyden overfor deltakere de tok kontakt med, ville variere ut fra hvem man snakket med.

— Noen har en morsom fremtoning, eller er flinke til å prate. Da kunne vi for eksempel si til dem at vi tror de ville utgjøre et bra innslag i «Norske Talenter».

- Bak mål

BT har snakket med flere deltakere som røyk ut av konkurransen på første audition, og mange lurte på hva de hadde der å gjøre.

— Det var selvfølgelig ikke min idé å delta, sier Brita Skuterud, alias Ma Pantha Anjana. Hun er sjaman, og har tidligere vært med på TVNorge-programmet «Norges Herligste». På talentauditionen i Bergen ble hun fort nedstemt av dommertrioen, etter et innslag der hun fortalte et eventyr mens hun slo på en sjamantromme.

— Hva skulle jeg gjøre der, tenkte jeg da de ringte. Hele opplegget var helt bak mål. Det jeg gjør, er jo ikke underholdning, sier Anjana.

Gro Sivertsen i Monster forteller at produksjonsteamet ikke ante hva Anjana ville gjøre på audition.

— Men vi tenkte hun kunne stå for et uvanlig innslag.

Falske forhåpninger

Sigmund Bjørkeland (45) røyk også raskt ut etter sin Elvis-imitasjon på audition i Bergen. Der fikk han beskjeden «Elvis er en konge, du er en nisse» av dommer Karlsen.

— I etterkant har jeg tenkt at de var mest ute etter å få et spesielt innslag, sier mannen som stilte i fullt Elvis-kostyme. Han er sikker på at deltakere kan få falske forhåpninger til konkurransen etter å ha blitt oppfordret til å delta.

— Det tror jeg helt sikkert. Særlig yngre folk kan fort ledes til å tro at de har et større talent enn de egentlig har.

Mimmi Lande (68) fra Karmøy ble også oppfordret til å melde seg på. Hun hadde liten suksess med sin Märtha Louise-parodi.

— Jeg visste det kom til å bli tøft, men å stå der på scenen foran de frekkasene i juryen, var svært ubehagelig. De hadde en iskald utstråling. Jeg trodde ikke innslaget kom til å bli vist på TV engang, sier hun.

Walkover på audition

Elvis-imitator Bjørkeland var en av de som lett gikk videre, mens over 2000 andre kandidater ble sendt på dør.

— Inntrykket mitt var at det allerede var bestemt at jeg skulle videre til hovedaudition, sier han.

Også andre deltakere BT har snakket med mener det var mistenkelig mye skryt på den aller første auditionen.

Historieforteller Simon Simonsen bærer ikke nag til TV 2. — Det er greit at de spriter opp showet på den måten. Men da de ringte, tenkte jeg at dette var en konkurranse jeg hadde sjans til å komme videre i.

Her blir du også lurt:

Også i flere andre TV-programmer blir virkeligheten manipulert.

«Beat for beat»

Deltakerne i NRKs musikalske gjettelek stiller slett ikke så uforberedt som man skulle tro ut fra TV-sendingene. Før opptak øver de to lagene på sanger som skal være med i programmet, og deltakerne sender inn en liste med favorittlåter, som produsentene vurderer før de setter sammen programmet.

«Den store reisen»

Realityserien der en norsk familie flytter inn hos indianere i Ecuador, ble gjenstand for debatt da den gikk på NRK i høst. Magasinet Ny Tid avslørte hvordan produksjonsteamet hadde fått indianerne til å kle seg nakne og legge vekk alle vestlige effekter. Kritikere kalte NRKs praksis smakløs, og beskyldte statskanalen for å bygge opp om gamle myter.

«Nytt på nytt»

Selve høydepunktet i NRKs gullrekke på fredager kan fort gi inntrykk av at deltakerne er usedvanlig kjappe i replikken. Deltakere har fortalt at de får se både avisoverskrifter, videosnutter og spørsmål på forhånd. Programmet spilles inn i opptak dagen før sending.