KRISTIANSAND: — For en gjeng! Jeg kjente ikke til Christianssand String Swing Ensemble fra før, men da jeg og Mia oppdaget dem kastet vi oss om halsen på hverandre, sier regissør Ivar Tindberg i Oslo.

Sammen med Mia Gundersen har han lenge vært på jakt etter et orkester som kunne spille sammen med henne på den planlagte jubileumsforestillingen på Chat Noir til høsten. Da de oppdaget Christianssand String Swing Ensemble var jakten slutt, og fra oktober settes minst 50 jubileumsforestillinger med Mia Gundersen og CSSE opp på prestisjefylte Chat Noir i Oslo.

— Forestillingen er en markering av at det er 40 år siden Mia artistdebuterte som ekorngutten Per på Rogaland Barneteater, sier Tindberg før han fortsetter å skryte av string swing-ensemblet som oppsto da de studerte sammen i sørlandsbyen.

— Hver og en av dem er fantastiske solister på sine instrumenter, og de har en utrolig musikalsk lekenhet. I tillegg synger de dritbra alle sammen. De var akkurat det vi var på jakt etter, sier Tindberg.

Magisk

Fredag opptrådte CSSE for første gang sammen med Mia Gundersen da hun var overraskelsesgjesteartist på en konsert på Parkteatret i Oslo.

— Det var magisk, og kjemien stemte perfekt. Vi sang duett på «La Mer» (Av Charles Trenet), sier vokalist Miguel Emilio Dobrodenka Steinsland.

Han fortalte hjemmepublikum i Kristiansand om begivenheten under CSSEs konsert lørdag på Kick.

Opptredenen var den fjerde av en 23 konserter lang Norgesturné fra Oslo til sivilisasjonens nordre grense i Kjøllefjord.

180 mennesker hadde møtt opp på Kick til sittende konsert med tente lys. Men idet bandet gikk på scenen og dro i gang sitt feiende show, kom det ingen lyd ut av høyttalerne. Kun svak monitorlyd lot seg høre, og det gikk en time før en eller annen fant støpselet i kjelleren.

Men med det tilstrekkelige antall kilowatt på plass kom CSSE endelig til sin rett, og de beviste hvordan de har klart å erobre både Mia Gundersen og regissør Tindbergs entusiasme.

Speedswingjazz er en god betegnelse på CSSE når de drar i vei, og selv om alle er gode er det neppe urettferdig å trekke fram klarinettist Brynjar Rasmussens soloferdigheter. Det er vanskelig å tenke seg at det er mulig å bli flinkere enn denne mannen til å spille fort, presist og inspirert på klarinett. Han hadde selv komponert låten «Mosjøen 210» hvor han låt som klezmer på speed.

Vi skal heller ikke glemme Marius Tobias Hovens langarmede tromboneprestasjoner, eller Eirik Are Oanes Andersens fjellstø ståbass. Og hurtiggitaristene Per Einar Watle og Jarle Storløkken spilte som om de hadde en illsint, spansk tyr etter seg.

50 forestillinger

Alle seks er rigget opp med mikrofon, og CSSE er aldri så imponerende som når de topper en sang med flerstemt vokalcrescendo. Mot slutten av konserten kom Agder Vokalensemble fram og stilte seg opp bakerst, og det var ikke så lett å sitte stille da «It don't mean a thing if you ain't got that swing» rullet ut over Kick.

Det blir altså mer av dette på Chat Noir i oktober, når Christianssand String Swing Ensemble opptrer med Mia Gundersen.

— Jeg har aldri vært borti noe som ligner dette bandet. Mitt mål er å lage en symbiose, slik at de blir en viktig og integrert del av forestillingen, sier regissør Tindberg. I tillegg til duetter, er det også meningen at stringswingerne skal ha egne sekvenser og numre i forestillingen. I utgangspunktet er det meningen at det skal spilles 50 forestillinger.

— Vi er ekstremt lykkelige over å ha fått CSSE med på dette, og jeg har aldri sett gladere dame enn Mia da det var avgjort, slår regissør Ivar Tindberg fast. Det lyktes i går ikke Fædrelandsvennen å få Mia Gundersen selv i tale.