Etter at både NRKs delegasjon og EBU i går brukte mye tid på å slukke branner etter at den danske avisen Ekstra Bladet kunne vise bilder av Alexander Rybak hjemme på besøk hos den russiske popstjernen og dommeren i MGP, Philipp Kirkorov, så er det i dag svenskenes tur.

Den svenske avisen Expressen skriver i dag at den samme Kirkorov skal ha rost Malena Ernman opp i skyene som artist. Han uttalte følgende til pressen om den svenske mezzosopranen.

Dommerfavoritt

— Malena Ernman er mitt absolutte favorittbidrag i år. Hun er en skjønn sangerinne med en fantastisk stemme. Jeg vil gjerne samarbeide med henne, sa Kirkorov. I tillegg kunne han opplyse om at han også var i ferd med å innlede et samarbeid med den svenske låtskriveren Fredrik Kempe, som har skrevet den svenske finalelåten.

Dermed er skandalen et faktum, i følge svenske aviser. I følge ledelsen i EBU skal det ikke forekomme yrkesmessige koblinger mellom deltagerne på noen som helst måte. Seernes stemmer teller femti prosent under lørdagens finale, de siste femti prosentene er det nasjonale juryer som skal avgjøre. Kirkorov er en av fem dommere i Russland, som skal gi sine poeng til lørdagens finalister. Og der befinner Ernman seg, etter at hun ble stemt videre fra tirsdagens semifinale.

Om partiskhet

— Det skal ikke forekomme noen form for partiskhet i denne konkurransen. Det må være glassklart at de som sitter i juryene ikke skal ha noen egeninteresse av utfallet i finalen. Dette blir noe vi definitivt er nødt til å se nærmere på så snart konkurranser er over. Det handler om troverdighet, ikke minst for de som sitter i juryene, sier Kjell Ekholm, i referansegruippen i den europeiske kringkastingsunionen(EBU), til Expressen.