Kan man virkelig flytte et hus ved hjelp av ballonger?

Disney/Pixars «Up», eller «Se opp!» som den blir kalt i Norge, har norsk premiere 25. september. Filmen fikk æren av å åpne hele filmfestivalen i Cannes i mai, og kritikerne har vært svært begeistret for eventyret. Den føk rett til topps på de amerikanske kinolistene da den hadde premiere 29. mai i USA. Den har nå spilt inn over 415 millioner dollar, og på den internasjonale filmdatabasen Imdb.com har den en brukervurdering på 8,6 av 10 poeng.

Hovedpersonen i filmen er den 78 år gamle selgeren Carl Fredricksen som hele livet har drømt om å reise til Sør-Amerika. Reisemåten er imidlertid noe uvanlig. Han tar nemlig med seg hele huset sitt på flyturen ved hjelp av tusenvis av ballonger. Fredricksen har imidlertid ikke fått med seg at den åtte år gamle blindpassasjeren Russell også er med på ferden, og et uvanlig radarpar er dermed skapt.

Her er traileren. (Saken fortsetter under klippet):

Mulig?

Det er sjelden noe poeng i å etterprøve realismen i animasjonsfilmer, og flyvende hus er strengt tatt ikke mer uvanlig på kinolerretet enn snakkende dyr. Nettstedet Wired.com har imidlertid tatt for seg den nye filmen og sjekket om det faktisk lar seg gjøre å løfte et helt hus ved hjelp av ballonger. Prosjektet viser seg å ikke være så usannsynlig som man skulle tro, men hvor mange ballonger som kreves er selvsagt avhengig av størrelsen.

Helium

Med hjelp fra flyttebyrået Wolfe House Movers regnet nettstedet seg fram til at huset i filmen veier rundt 50000 kilo. Da kreves det 49.020 liter helium for å løfte det. Flyttebyrået tok utgangspunkt i ballonger med en størrelse på 91 centimenter i diameter og regnet seg fram til at det ville kreve rundt 106.000 slike for å løfte huset. Wired.com har også funnet ut at det faktisk finnes en egen sjanger av ballongferder som kalles «cluster ballooning». Der brukes mange mindre ballonger i stedet for de gigantiske varmluftsballongene vi normalt forbinder med ballongreiser. Ifølge nettstedet Clusterballoon.org kreves det mellom 50 og 150 ballonger for å løfte et menneske.

Se bilder av slike ballongferder her.

Mindre

Ballongene som brukes av hovedpersonen i «Se opp» er imidlertid mindre en 90 centimeter i diameter, så det vil selvsagt kreve mange flere for å løfte huset. Nøyaktig hvor mange vanlige festballonger som kreves er usikkert, men teknisk ansvarlig for filmen, Steve May, forteller til filmens nettsider at antallet er betydelig høyere enn 106.000. – Vi er ikke vitenskapsmenn, men en av våre tekniske regissører regnet seg fram til at det ville kreve mellom 20 og 30 millioner ballonger for å løfte Carls hus i virkeligheten, sier han.

Filmen har ført til en debatt om realismen i ballongprosjektet på flere nettsteder. Bloggen Dot Physics påpeker at man ikke må glemme å ta med vekten av snorer og ballongenes egenvekt i regnestykket, mens The X-Change Files påpeker at den typen ballonger som trengs er svært dyre.

Synes du fremdeles det høres en smule urealistisk ut? Det synes ikke Andrew Baird. Han er president i the Balloon Federation of America og overfor nettstedet Popular Mechanics påpeker han at helium kan løfte over seks ganger sin egen vekt. Samme nettsted har for øvrig også ramset opp de seks mest spektakulære ballongrekordene.

Her er et blikk bak kulissene under produksjonen av filmen: