Stephanie Meyers bokserien om Isabella "Bella" Swan og vampyrkjæresten Edward Cullen har blitt en gigantisk suksess, og filmen om den første boken i serien ble et kinofenomen. I november er det duket for oppfølgeren «New moon», eller «Under en ny måne» som den heter på norsk. HBO-serien «True Blood», som er basert på bokserien «The southern vampire mysteries» av Charlaine Harris, har også bidratt til å fyre opp under den nye vampyrfeberen.

Filmer

Vampyrene har med jevne mellomrom fascinert og skremt lesere, tv-seere og kinogjengere verden over. Den irske forfatteren Bram Stoker ante neppe hva han startet da han sendte sin legendariske bok om grev Dracula ut på markedet i 1897. Bram Stokers Dracula topper listen over de mest filmatiserte skrekkfigurene i filmverdenen, og vampyrfilmene har blitt en så stor del av underholdningsindustrien at det faktisk finnes en egen festival viet til sjangeren, Vampire Film Festival i New Orleans.

Vampyr

Et søk på «vampire» i den internasjonale filmdatabasen Imdb.com gir over 1200 treff. At Johnny Depp ifølge Yahoo News nå endelig har takket ja til rollen som vampyrpatriarken Barnabas Collins i en ny filmatisering av tv-serien «Dark Shadows» kommer neppe heller til å dempe interessen for blodsugerne.

Mektigste

Den amerikanske professoren William Patrick Day, som er ekspert på film og engelsk ved Oberlin college sier til forretningsmagasinet Forbes.com at vampyrene er en erstatning for eventyr som voksne ikke kunne forteller hverandre lenger.

– Vampyrer er farlige, mektige og sexy, og de har det alle mennesker ønsker seg: Udødelighet, sier han til nettstedet.

At vampyrfilmer er lukrative greier viser oversikten over inntjening fra slike filmer fra 1978 fram til i dag tydelig. Listen fra Box Office Mojo viser at vampyrfilmer har hentet inn ufattelige 1,3 milliarder dollar samlet sett. «Twilight» topper listen med en inntjening på over 191 millioner dollar.

Liste

Basert på inntjening, popularitet, seertall og presseomtale de siste 30 årene har Forbes.com dristet seg til å lage en uhøytidelig liste over de mektigste vampyrene som har truffet verdens skjermer. Her er de ti øverste:

10. Dracula (Gary Oldman) fra «Bram Stoker's Dracula» (1992)

9. Lestat de Lioncourt (Tom Cruise) fra «Interview with the Vampire»

8. Count von Count fra Sesame Street

7. Selene (Kate Beckinsale) fra «Underworld» (2003)

6. Grev Dracula (Richard Roxburgh) fra «Van Helsing» (2004)

5. Edward Cullen (Robert Pattinson) fra «Twilight»

4. Blade (Wesley Snipes) fra Blade-trilogien

3. Spike (James Marsters) fra «Buffy the Vampire Slayer»

2. Angel (David Boreanaz) fra «Buffy the Vampire Slayer»

1. Bill Compton (Stephen Moyer) fra «True Blood»

Se hele listen på Forbes.com