Bildene av oversvømte åkre med brisne festivalfolk og deres klamme etterlatenskaper sitter friskt i minne fra fjorårets Hove og Roskilde. Nå sier meteorologene at det ligger an til å bli ille i år også. Og selv om noen påstår at det ikke kan bli så ille som i fjor, så er vi pessimister. Vi bruker egen erfaring og gir deg:

Ting du bør huske på som skal på festival i Nord-Europa – hvor det sannsynligvis blir ekstremt vått – hvis du vil være tørr og fornøyd.

LES OGSÅ: Vått og grått under Hove

Telt på en høyde. Dødens posisjon for en vennegjeng på telttur er å bli liggende nedenfor en forhøyning. Vann søker som kjent nedover og selv den minste kurve kan her være utslagsgivende. Om du kan – vær tidlig ute og undersøk geografien godt.

Ta med presenning. Ingen telt er 100 prosent vanntette. Ingen. Men det finnes presenninger å få kjøpt for en hundrelapp på Europris eller lignende steder. Det tar plass, men for all del: ofre gettoblasteren og de ti nye singletene.

Ta med ørepropper. Regn som hamrer på presenningen og vil inn kan faktisk bråke noe usannsynlig når det regner som verst. Er du lydømfintlig – ta med ørepropper. Men du er jo ikke lydømfintlig – du er på festival. Vi trekker det tilbake.

Ha klærne i plastposer i sekken din. Ved å pakke alt tøyet i poser sikrer du deg tørre skift. Våt blir du uansett når du skal ut og høre på musikken, men ingenting er som en tørr t-skjorte etter en god konsert.

Beskytt soveposen. Når du forlater teltet – pakk soveposen inn i en vanntett pose. Om alt annet går galt, så vil du fremdeles ha den å krype inn i.

Ikke reis kollektivt! De fleste biler med rustgaranti holder tett.

Bruk ull. Vi vet at du vil være kul og rockete, men drit i bomulls-T-skjorter med bandnavn som uansett ikke skal spille. Ta på deg samme trøya som du går på ski i (eventuelt invester i en ny og kul en) og nyt følelsen av naturens teknologi mot huden.

Ikke glem støvler. Converse-sko kan suge til seg uante mengder vann. Du vil heller være tørr i Viking-støvler enn å bli behandlet for skrukkete tåsyndrom på den lokale førstehjelpsboden.

Legg igjen glattetanga hjemme. Det er ikke nok støpsler på det møkkete dametoalettet uansett, og håret ditt frizzer seg opp igjen i det fuktige teltet før du får sagt «Lise Karlsnes-lugg».

Fyrstikker er for optimister. Du er pessimist og tar med lighter.

Husk to viktige ting: Snor til å henge opp klær hvis været mot formodning skulle letne og Gaffa-teip til å reparere støvler, teltduker, rift i presenninger og alt annet du kan tenke deg.

Hvis du må velge: lomper er mer motstandsdyktig mot regn enn pølsebrød.

Og til slutt: Fordi alle andre er redde for å tappe kred-kontoene sine og tror det å velte seg i gammel moro på festivalcampen gir kred, har de fleste hotellene ledige rom under festivalene. Bor du på hotell, kan du trygt spise pølse i brød.