KRISTIANSAND: — Det er utrolig trist at det skjedde, sier kvinnen som da hun var ordfører for Høyre i Kristiansand, brukte hele sin politiske tyngde og utallige arbeidstimer for å sikre flertall for kommunal støtte til Quartfestivalen, som nå er konkurs.

— Var det forgjeves?

— Nei, jeg angrer ikke. Tvert imot. Festivalen ble på mange måter et tidsskille for Kristiansand og Sørlandet, den endret også synet på landsdelen utenfor landsdelen.

— Hva tenker du må skje nå?

— Jeg blir veldig glad når så mange er frustrerte over at Quart ble en del av vår identitet. Jeg har reist over hele Norge og ikke truffet noen som ikke kjenner festivalen, og som på en godhjerta måte var misunnelige på byen som hadde Quart. Det har vært en utrolig markedsføring av landsdelen. Å betale pr-penger for denne hadde kostet oss dyrt. Så når noen sier at det er bortkastede penger og at de er glade det er forbi, er jeg totalt uenig. Ja, det har kostet penger, men har gitt utrolige opplevelser, stolthet og identitet og vist at Kristiansand og Sørlandet har kreative krefter.

— Nå som festivalen er konkurs, rykker vi tilbake til start?

— Nei, det gjør vi ikke. Så mange år som festivalen har vært, og så mye som har skjedd, så går vi aldri tilbake til status quo. Kunnskapen ligger der, og synet på landsdelen endrer seg ikke. Vi har bevist at vi har evne til nytenkning.

— Hva tenker du om årsaken til at det stoppet opp?

— Da Toffen gikk så var det jo ikke et plussregnskap som lå i Quarten, og det ble et for tungt løft i forhold til hans kompetanse mot musikklivet, sier Wallevik.

Hun mener kommunen og festivalen burde fått et forhåndsvarsel fra Toffen Gunnufsen om at han hadde tenkt å slutte og begynne noe nytt. Et slikt varsel ville sikret bedre kontinuitet og gitt festivalen en større sjanse til å klare seg uten Toffen. Dessuten mener hun det er viktig å ta lærdom av det faktum at kunnskapen og kompetansen i festivalen ikke var spredd på flere hoder.

— Ble idrettsplassen rustet opp for seint?

— Ja, det kan man kanskje si, men viljen i det politiske liv var absolutt til stede da. Festivalen hadde imidlertid en veldig anstrengt økonomisk situasjon hele tiden, noe som som gjorde det vanskelig å foreta de nødvendige investeringer.

— Hvordan opplevde du den politiske kampen da det begynte på begynnelsen av 90-tallet?

— Jeg har ikke så mye å si om det. Jeg skal være forsiktig med kritikk når alt er over og tilbakelagt.

MER OM KONKURSEN LESER DU HER!