Det er rettighetsorganisasjonen British Music Rights og universitetet i Hertfordshire som har lagt fram undersøkelsen, og tallene viser at ungdoms musikkvaner endres enda raskere enn det man tidligere har trodd. Undersøkelsen er den største i sitt slag i Storbritannia, og ungdom mellom 14 og 24 deltok.

Musikkelskere

Tallene viser at 90 prosent av de spurte eier en mp3-spiller. Disse spillerne inneholder gjennomsnittlig 1770 sanger. Halvdelen av disse er ikke betalt for. Noe av det mest oppsiktsvekkende med undersøkelsen er at den yngre generasjonen er minst like følelsesmessig knyttet til musikk som generasjonen før. Dette gir imidlertid ikke utslag i at de bruker mer penger på musikk. Den gode nyheten er imidlertid at 80 av de som i dag benytter seg av fildelingstjenester sier at de er interessert i en slik lovlig tjeneste, og de er også villige til å betale for tjenesten.

Optimisme

I en pressemelding konkluderer Feargal Sharkey, daglig leder i British Music Rights, at musikkindustrien bør reagere med optimisme på undersøkelsen.

– For det første er det tydelig at denne unge og teknologisk oppegående aldersgruppen er like opptatt av musikk som hvilken som helst tidligere generasjon. I motsetning til hva man tidligere har trodd så er det også villige til å betale for musikken. Men bare dersom den kommer gjennom de tjenestene de ønsker seg. Den meldingen er klar og tydelig, forteller han.

Dramatisk

Den norske kampanjen «Piracy Kills Music» gjennomførte en lignende undersøkelse her hjemme i fjor. Det ble gjennomført en undersøkelse før kampanjen og en etter. Før kampanjen svarte 59 prosent at de har lastet ned ulovlig. Etter kampanjen var samme prosentandel 58. Sharkey mener musikkvanene er endret på en dramatisk måte, og han minner om at de økonomiske gevinstene ikke nødvendigvis flyter tilbake til kunstnerne.

– Hvordan musikkindustrien forholder seg til dette og bygger allianser med teknologiprodusentene forblir nøkkelutfordringen framover, mener han.

Tall fra undersøkelsen:

  • Halvparten lovlig: 90 prosent eier en mp3-spiller. Spillerne inneholder 1770 sanger. Halvparten er ikke betalt for.

  • Venner og kjente: 58 prosent har kopiert musikk fra en venns harddisk til sin egen.

  • 95 prosent kopierer musikk på en eller annen måte.

  • 63 prosent bruker P2P fildelingsnettverk.

  • 80 prosent er interessert i en lovlig fildelingstjeneste.

  • CDen er ikke død: 60 prosent sier de ville fortsatt å kjøpe CD-plater selv om det eksisterte en lovlig fildelingstjeneste.

  • Ungdommene bruker mer penger på live musikk enn på innspilt musikk.