ARENDAL: Om lag 3000 telt skulle rigges ned, og festivalområdet minnet mer om en søppelfylling enn et leirsted lørdag ettermiddag. Alt fra ødelagte telt til ølbokser, plastposer og festivalprogram lå strødd.

Se bildeserie her

— Dette ligner på en søppelplass. Det ser ut som det har vært orkan her, sier 15 år gamle Kjersti Heyn fra Larvik til fvn.no.

Mat for søppel

Sammen med venninnen Susanne Augestad (16) gikk hun rundt på campingområdet og frivillig samlet opp søppelet til andre campere. For hver fulle søppelpose fikk publikum nemlig et gratis måltid av festivalledelsen.

— Vi har holdt på en halvtime nå, og har snart fylt opp posene. Broren min var så sulten at han fylte opp to poser, men vi nøyer oss med en hver, sier Heyn.

FORNØYD: Daglig leder i Hovefestivalen, Geir Magne Lundstøl, roser campernes ryddeinnsats. (Foto: Elling Svela) På en pressekonferanse på festivalområdet fredag, opplyste festivalsjef Morten Sandberg at deltakerne i løpet av uken på Hove har hatt et like høyt søppelforbruk som 4000 husstander. Alt dette søppelet skal være ryddet opp innen tirsdag. Enkelte av campingområdene skal tas i bruk igjen allerede mandag til idrettsleir.

Delte ut sekker

Daglig leder i Hovefestivalen, Geir Magne Lundstøl, er ikke bekymret for tidsfristen.

— Vi skal få samlet inn søppelet så fort som mulig, og jobber intenst på mange plan. Vi får inn lag og foreninger til å hjelpe oss, samt at et eget renovasjonsteam og staben står på. Vi jobber til vi er ferdige. Vi låner dette vakre området, og skal levere det tilbake, sier Lundstøl, som skryter av campernes egeninnsats.

— Nå har jeg akkurat vært rundt og delt ut 200 søppelsekker. Folk takker meg, og sier at de skal fylle dem. De er positive, og er her for å ha det gøy, roser han.

- Mindre enn i fjor

Skryter gjør også vaktmester ved Hove drifts- og utviklingsselskap, Jostein Andersen.

— Det er mye mindre søppel her i år enn i fjor, og flere ungdommer samler sammen og putter i sekker. Det blir nok en stor søppelhaug her i morgen, men det er på langt nær så ille som i fjor, sier han.

Etter fjorårets festival reiste flesteparten av camperne hjem uten å ta med seg teltene. Ifølge Andersen fryktet man før festivalen i år at om lag 2000 telt kom til å bli stående igjen, men lørdag så det ut som de fleste tok dem med seg.

Resirkulering

Ved festivalporten stod Vegard Hansen og Per Christian Worren fra organisasjonen Fredensborger for å ta imot telt til resirkulering. I løpet av lørdag formiddag fikk de imidlertid bare innlevert åtte telt.

— Det er ikke så mange dette året som har forlatt teltene. I fjor stod det sinnssykt mange igjen. Det viktigste for oss har vært bevisstgjøringen rundt dette, og dermed gi folk dårlig samvittighet, sier Vegard Hansen til fvn.no.

Christopher Hansen fra Arendal var en av dem som pakket ned og tok med teltet da han forlot festivalområdet lørdag ettermiddag.

— Jeg tar det med. Det er ikke noe dyrt telt, men jeg vil bruke det på andre festivaler i sommer, sier han.

SØPPEL: Søppel og rot fløt på campingplassene på Hove da camperne pakket sammen lørdag. (Foto: Elling Svela)