BOK

Gulldronning, perledronning

Forfatter: Margaret Skjelbred

Roman

Forlag: Tiden

En inntagende roman som beholder sommerpreget, tross de triste innslagene.

Vi følger barnet noen sommermåneder på bestefarens gård frem til hun skal begynne på skolen. Hun har selskap nok i kattene, hanen og hønsene. Men en dag får hun sitte bak på den voksnes sykkel nedover bygdeveien; de skal «luske på skikkelige folk», som bestefaren kaller det. Og dette blir et ledd i forberedelsen til de forandringene hun snart skal møte.

Fortellerstemmen i romanen tilhører den voksne Signhild. Hun sitter ved morfarens dødsleie. I moden refleksjon, men fremdeles med barnets blikk minnes hun den sommeren. Samtidig går hun to ledd tilbake i tid og avdekker dramatiske livshistorier med små gløtt inn i fortrengte minner fra sin egen tidligste barndom.

Gulldronning, perledronning er en inntagende roman. Den beholder sommerpreget, tross de triste innslagene. Handlingen er lyst opp med regler, rim og vers. Også tittelen er hentet fra en gammel, kjent barnesang, Margaret Skjelbred har lykkes i å skildre en sindig og trygg bestefarskikkelse som med kløkt og kjærlighet, og gjennom utallige eventyr gjenvinner et barns tillit.

Signhilds fortelling er preget av takknemlighet til livet, men først og fremst er det en kjærlighetserklæring til en elsket bestefar.

Hannelore W. Langstrøm