KRISTIANSAND: De møttes for første gang i går, unge operatalenter fra flere europeiske land og noen av verdens mest erfarne instruktører. Hele resten av denne måneden skal de på et sommerakademi i Marvika arbeide med Mozarts berømte opera Don Giovanni. Premiere er 1. september i Agder Teater, og deretter blir det fire forestillinger til.

— Jeg gleder meg veldig til å jobbe sammen med alle disse flinke folkene, sier Nina Margrete Gravrok som skal ha den meget sentrale rollen som Zerlina, en av de mange som kvinnebedåreren Don Giovanni forsøker å forføre. Hun går for tiden på operahøyskolen sammen med blant andre svenske Magnus Wennerberg som har fått rollen som Don Ottavio. Men selve storsjarmørrollen er gått til Paul Kong fra Korea, nå bosatt i Frankrike.

De er tre av til sammen 13 utvalgte operatalenter fra åtte land som nå skal bo og jobbe sammen i Kristiansand. I tillegg kommer et kor bestående av 20 lokale sangere.

Opera Island

Arrangør for det hele er Opera Island Kristiansand, som gjennomførte lignende prosjekt i fjor med operaen La Traviata. Også da sammen med Kristiansand Symfoniorkester.

Nina Margrete Gravrok har gledet seg til å komme tilbake til Kristiansand, siden hun studerte ved musikkonservatoriet her nylig.

— Ikke bare får vi anledning til å bli instruert av noen av de beste i verden, vi får også knyttet nettverk som kan være bra å ha senere, sier hun. Og både hun og medstudent Magnus Wennerberg elsker opera, elsker å spille roller og ikke bare tenke ren sangteknikk - men innser at det kan bli hardt å få jobber når man er ferdig utdannet. Det få som har fast ansettelse i denne krevende bransjen. Derfor er de spente på hva slags triks veteranen Ragnar Ulfung kan lære dem.

— Og hva kan du lære dem, Ulfung?

— At publikum ikke må se at det er vanskelig. For hver eneste anstrengelse i ansiktet speiler seg på tonen. Jeg vil ikke se et ansikt fullt av spenning.

Både Nina og Magnus synes det er meget krevende å synge Mozart. For her nytter det ikke å jukse det minste, det vil raskt bli oppdaget.

— Dette er meget instrumentalt skrevet, forklarer Magnus: - Både Mozart og Beethoven satt og komponerte ved pianoet uten å tenke så mye på det sanglige - i motsetning til de italienske operakomponistene.

Urpremiere i 1787

Operaen Don Giovanni baserer seg på fortellingen om den spanske kvinneerobreren Don Juan. Operaen hadde urpremiere i Praha i 1787 og premiere i Wien i 1788. Her møter vi Don Giovanni i løpet av de siste 24 timene i hans liv. Kort fortalt, så handler det om kjærlighet, mord og intriger. Kvinneerobreren får en siste sjanse til å angre og forbedre seg, men erkjenner ingen synd - og møter diverse gjenferd på veien mot sin egen undergang. Operaen inneholder en rekke kjente arier som «champagnearien» og «katalogarien».

I tillegg til instruktørene Ulfung og Pagliazzi vil også Jonathan Miller komme fra London. Han har vært instruktør ved mange av verdens ledende operahus, blant annet Metropolitan-operaen i New York hvor Ragnar Ulfung har vært engasjert i mange sesonger. Dirigent på premieren blir Marc Soustrot fra Paris, hoveddirigent og kunstnerisk direktør for Orchestra Philharmonique des Pays de la Loire og gjestedirigent ved de store operahusene i Europa samt i Tokyo.

— Dette er virkelig musikalske verdensnavn, noe av det største som er kommet til Kristiansand, hvisker en av de pr-ansvarlige i Opera Island.

— Større enn David Bowie? hvisker vi tilbake.

— Ja.