KRISTIANSAND: — Dette er veldig spennende. Godt at det er noen utstillinger og kunstnere som er litt utenom det vanlige. Her får en se ting en ikke har sett før, sier Bjørn Olav Edvardsen, kunststudent på Høgskolen i Agder, kjent fra årets Idol-konkurranse.

Han fikk prøve å bære et av kunsthåndverkeren Louise Nippierds digre smykker, en sak til å ha rundt halsen med tittelen «Åpner seg for nattens komme», et verk fra en serie laget som en hyllest til kunstnerens homofile bror.

Ellers var det en av kunstnerne, nylig ansatt studentprest i Oslo, Nils Jøran Riedl, kjent som en av svært få homofilt samboende prester i Norge, som viste utstillingen han selv deltar i, fram for studentene.

Utstillingen Bodyscape, som åpnet sist lørdag på Festningen, kan uten tvil karakteriseres som den mest homoerotiske utstillingen som noen gang er vist i Kristiansand. Noen av kunstnerne har for eksempel bevisst tatt i bruk koder fra pornografien i en kunstnerisk sammenheng.

Riedl stiller selv ut en rekke malerier og tegninger. Videre er den norske smykkekunstneren Louise Nippierd, maleren Kay Zivkovich, skulptør og billedkunstner Ubbo Enninga og maleren Roland Schwarts representert. Riedl og Schwarts kaller seg selv amatører i malerfaget. De tre andre er høyt utdannede profesjonelle kunstnere.

— Mye av dette er estetisk vakkert, samtidig som det skal si noe. Jeg ser på min egen kunst som lek, av og til som en flukt bort fra det faktum at jeg i mange år ikke fikk lov til å jobbe som prest fordi jeg lever i et homofilt samliv. I kunsten kan jeg leke uten grenser. Jeg tar utgangspunkt i kropp, oftest en mannskropp, så eksperimenterer jeg med farger og former, og med egne følelser i forhold til det jeg maler. Noen ganger kan kroppen bli utgangspunkt for et landskap, sier han.

Han mener selve utstillingen også er en kommentar til kunstutstillinger som fenomen i seg selv.

— Her er vi ikke underlagt krav fra en institusjon eller et akademi. Vi har valgt hverandre, vi fem. Det gir meg stor frimodighet til å vise fram egne ting, sier Riedl.

Førstelektor i kunst og håndverk på Høgskolen i Agder, Arild Andrésen, synes utstillingen var en flott semesteråpning for studentene.

— Vi arbeider med et prosjekt som også handler om bodyscape, mer fokusert på klær på kropp enn denne utstillingen er. Jeg synes det er spennende å se en utstilling, der noen av kunstnerne har tillatt seg å jobbe ut fra sin egen livsopplevelse. Det gir noen ganger kunst som mest angår den som lager den, andre ganger kan det i høy grad angå tilskueren. Dette er en utstilling som nok vil provosere noen, og glede andre, sier førstelektoren.