MARNARDAL: For 22 år siden kom ekteparet Barbara og Walter Kraus fra Tyskland til Norge. Nokså tilfeldig kom de til å slå seg ned langt oppe på heia, ved Birkelandsvannet, fem kilometer fra Øyslebø sentrum. Denne sommeren åpnet de sin Art Café, et spisested for gourmeter i designeromgivelser — i et hus bygd av økologiske materialer. Det manglet ikke på advarsler. Hvordan kunne de tenke på å åpne gourmet-restaurant langt oppe i Øyslebø-heia?- Men hvis ingen tør, så skjer det heller ingenting, sier Barbara Kraus entusiastisk.Hun og mannen kjennetegnes begge to ved arbeidsglede, arbeidsiver, og ved fantasi og tiltakslyst.Sommeren har vært en eneste stor suksessperiode for det nye serveringsstedet. Det har dessuten betydd svært godt salg av Barbaras vakre kunst-speiler. Hun har de senere årene spesialisert seg på en spesiell overflatebehandling av rammer til speiler. - Når vi først skulle gjøre dette, ville vi ikke kompromisse på noe. Vi har gjort alt selv og dermed fått det slik vi ville ha det. Det var et ønske å skape noe du ikke ser andre steder. Stolene her, for eksempel, er av tysk design, og de kan gjestene kjøpe. Trappen er importert fra Italia. Ellers er det vi som har tegnet og designet utstyret her, bordene har samme type overflatebehandling som speilene mine. Det var viktig for oss å få skjenkebevilling fordi drikke er kultur for oss. Dette er ikke en bar du kan stikke innom. Her hører mat og vin sammen. Menyen er veldig spesiell og vi lager alt fra bunnen av. Her er ikke noen halvfabrikata. Selv baker jeg alt bakverk og bruker bare norsk speltmel, det er mel som mel-allergikere tåler, forklarer hun.Råvarene er i størst mulig grad økologisk dyrket, og kjøkkenet bruker mye grønnsaker. Men Art Café er ikke en vegetar-restaurant.- En periode, da barna var små, var vi strenge vegetarianere. Men barna reagerte, og vi innså at den dogmatiske holdningen ikke var veien å gå, sier hun.Det er Walter som styrer på kjøkkenet, mens Barbara tar seg av gjestene. I sommer har de dessuten hatt hjelp av en innleid kokk. Walter har tidligere arbeidet med geo-biologiske undersøkelser, det vil si han kartlegger ulike typer stråling i hus. Han driver dessuten med holistisk medisin, akupunktur og med tegning og planlegging av økologiske hus. Han har gitt ut en rekke bøker om ulike emner. Nå er han imidlertid kjøkkensjef på heltid. - Jo, vi er vel litt alternative, sier Barbara, men vil helst ikke plasseres i bås. Hun forklarer at de ikke er medlemmer av noen form for alternativ organisasjon eller fellesskap, men at de ut fra fornuft og erfaring velger løsninger i livet som virker positive og oppbyggende. For eksempel har de aldri hatt fjernsyn i huset sitt.- Det ble faktisk heller ikke noe problem, selv da ungene gikk til naboene for å se TV. Det var ikke ofte de gjorde det, for vi leste for dem og sammen med dem, og det syntes de oftest var kjekkere, forteller hun.Nå er alle tre barna voksne og ute av redet. Yngste sønnen har hjulpet med å komme i gang med restauranten. Han er utdannet i hotellfag og arbeider utenlands. - Det må ha vært mye kjøring hit og dit da barna vokste opp?- Ja, de gikk alle tre på ballettskole i Kristiansand, for eksempel, så det ble mye kjøring. Men vi valgte dette stedet, og da var vi nødt til å kjøre dem. Vi kunne ikke la barna være utestengt fra det de hadde lyst til. Og det var en god investering, sier hun. - Har dere funnet det gode liv i Øyslebø?Barbara Kraus tenker seg litt om, så kommer det:- Jeg tror vi hadde funnet det gode liv også om vi hadde havnet et annet sted. Vi elsker å jobbe begge to og har alltid stor glede av det vi holder på med, forklarer hun.