Vi drar vestover og nordover i fedrelandet, før kursen for alvor settes vestover. Fra den nye verden går vi et langt sprang sørover, drar over et hav igjen, besøker to verdensdeler før vi tråkler oppigjennom Europa.

1. Som en hyllest til lyset skaper kunstneren det største glassmaleriet som er laget i Norge på flere tiår. Glassmaleriet deler kirken i to og skaper en vei oppover fra mørket til det ultimate lys. Skuelystne fra inn— og utland strømmer på. Hvor skal vi?

2. I løpet av siste år har søndagsskolen på dette stedet hatt en sterk vekst. En hustype som bærer stedets navn, karakteriseres slik: «Et solid hus. Et hus som ikke kan lyve. Det står der, tett mot marken, nå og bestandig. En bastion med åpen favn til livet utenfor. Det kler en blomstrende hage rundt seg, eller fjell i varme nyanser». En kjent sørlandsforfatter ble konfirmert her. Det ble i år strid om en sandvolleyballbane. Som de eneste i landet har noen elever ved skolen dommerkurs i fotball som valgfag. Her ligger den første campingplassen i Skandinavia som oppnådde fem stjerner.

3. I en elv i denne kommunen er det ifølge elvens hjemmeside i årets sesong fanget nesten 10,9 tonn laks og 800 kilo sjøørret, en samlet fangst på opp mot 11,7 tonn fisk. Dette slår rekorden fra 2001 på 11,5 tonn. Her er en museumsavdeling med flotte gipsfigurer av arbeider, laget av en kunstner med samme navn som en som i den første etterkrigstiden både var redaktør og teologisk professor. Kommunen har fått mye skryt for arbeidet som gjøres blant psykisk utviklingshemmede. Et snart 500 år gammelt hus er det eldste i fylket.

4. Dette stedet har søkt om lovbeskyttelse av en merkevare som lages på en bedrift som er den eneste i verden som fortsatt lager et tradisjonsrik matvareprodukt med en egenartet aroma. Mange steder i Norge har dette navnet. En billedhugger med dette navnet vant tre konkurranser om sentrale norske monumenter, men overlot oppgavene til Vigeland. Dette navnet bærer også hun som kom med nødrop fra et sittemøbel.

5. Noe som er planlagt å bli 1700 meter langt, 40 meter høyt og 30 meter bredt kan bli verdens første i sitt slag. Ytterpunktene vil ligge i hvert sitt fylke. I dag må man passere en nesten 500 meter høy kjerring. I en kommune i den ene enden finnes landets eldste pilegrimsmål. Hvilket geografisk navn er knyttet til prosjektet?

6. Rappere med et navn som betyr ikke helt kort bukse ble i 2004 kåret til årets bruker på et bestemt område. De kommer fra denne kommunen. I området er det festspel i juni, og et nasjonalt dokumentasjons- og informasjonssenter om en som var født i 1813 og utførte et filologisk livsverk, som på en måte la grunnlaget for rapperne nevnt innledningsvis.

7. Vi skal fram til navnet på en 8274 meter lang moderat og velbalansert berg-og-dalbane, landets åttende best besøkte naturbaserte turistattraksjon. Den ligger i et fylke med tre fogderier, og den er i år kåret til «århundrets norske» i sitt slag.

8. Generalstaben holdt kvarter på en gård i denne kommunen, og ble kalt til frokost av en klokkeklar stemme. Noen offiserer befalte faren å koste undervisning på sangfuglen - det var lurt. Fra denne kommunen kommer to idrettsutøvere som begge har vunnet VM- og OL-gull i samme idrett, og fra nabokommunen kommer ytterligere to utøvere som begge har VM-gull i samme idrett.

9. En avisreportasje skriver om en utkantbygd i en dal «preget av puritanisme, selvfornektelse og norsk rasisme». Her arrangeres en festival som er blitt et av Norges viktigste kulturarrangementer. Både The Guardian, Frankfurter Allgemeine og BBC har hatt medarbeidere her. I et område i et annet fylke, med samme navn som kommunen der dalen ligger, var et slagskip stasjonert under 2. verdenskrig. Dalen vi skal fram til er kjent for tepper eller greiner vevet av hjemmespunnet garn på en primitiv vev. Dalen var det sørligste området som ble brent da tyskerne trakk seg tilbake i 1944. Øverst i dalen ble mannen med de ni liv holdt skjult.

10. En prest forlot kone og barn og dro til Norge, der han fortalte at han var sønn av en konge. I en bok som kom om ham i vår, heter det at han ledet en mer begavet krigføring enn sine motstandere (et av de store slagene fulgte han fra sidelinjen), og at han forfalsket et brev fra paven. Hans navn blir trolig mer populært etter en hendelse like før jul, men hvor kom han fra? Området er 1400 kvm.

11. En jarl med kongelig navn var pasifist og ville heller slåss med gudsord enn med sverd. Han er et symbol på håp for undertrykte folk, og han ble skytshelgen for et område der Norge har styrt. Vår innflytelse forsvant da området ble pantsatt i forbindelse med et bryllup.

12. Et børsnotert selskap styrt fra Fiskebrygga i Kristiansand, flytter hovedkontoret til denne byen, hvorfra den daglige driften har vært administrert lenge. Om en krimroman som kom på norsk i vår, skriver en anmelder at «sjelden leser man så hataktige skildringer av en europeisk by som her». Det er direkte flyrute til byen fra Stavanger. En norsk film fra år 2000 om kjærlighet og hat mellom far og datter, vant prisen som beste film ved en festival i Tsjekkia. Den utspilles delvis i denne byen.

13. Ved foten til det høyeste fjellet i et kongerike ligger et slottshotell med plass på listen over verdens beste steder å bo. Hotellet har et spiserom som er en gave fra Kong Haakon VII. En meget kjent filmfigur som reiser med en ekspress, passerer en 100 år gammel bro der fjellet kan beskues. Et oljefelt der et norsk selskap er engasjert, bærer fjellets navn. En film om med bakgrunn i en sann historie om en nasjonal opprører, ble spilt inn ved foten av fjellet. Den sjuende boken i en spenningsserie om en familie på jordomseiling, handler om en forsvinning på dette fjellet.

14. I denne landsbyen produseres det litt over 500 biler hvert år, og hver enkelt koster mellom 0,5 og 1,4 mill. kr. Den mest populære modellen er mørkegrønn fra det året Norges landslag i fotball fikk medalje i OL. Merket er identisk med navnet på en kjent amerikaner med store interesser i jernbaneaksjer og stål. Landsbyen ligger i en område som har gitt navn til en meget kjent smakstilsetting (saus).

15. I fjor spilte et norsk elektronikaband fra Bergen for første gang på en av verdens største utendørs musikk- og performancefestivaler som arrangeres på dette stedet. En annen norsk gruppe med joik, blues, reggae og folkemusikk, er senere engasjert til å være med. Det legges ut over 100.000 billetter, men selv om de koster rundt 1500 kroner stykket rives de bort i løpet av få timer. Noen mener at en legendarisk konge er begravd her - det er stor mytedannelse om han og hans riddere.

16. En klubb herfra har avansert tre nivåer i seriesystemet på åtte år, og startet høstsesongen meget godt. Byen ligger mellom to store fotballbyer, og har vært sentrum for kullhandel. Han som skrev om en dyrefarm og en fremtidsskildring lagt til et bestemt år har også skrevet en bok med byens navn i tittelen. Han som spilte Gandalv vokste opp i byen.

17. Det sies at det ikke finnes grønnere sted enn det som er blitt målet for direkte charterfly fra Norge. Her dyrkes verdens beste ananas, her er Europas to tefabrikker og her møtes kommunikasjonskabler fra tre kontinenter.

18. Denne bydelen er den fattigste kommunen i landet, og i den byen den er en del av er det bare den som er landfast. Den har fått navn etter en som ble født i København av svenske foreldre. En av tidens mest kjente filmskuespillere vokste opp her. Hun har bl.a. medvirket i en film om magisk møte i en tilgrensende bydel. Hiphopkulturen ble født her. Bydelen er den eneste som er landfast i den byen hvor den ligger.

19. I løpet av ett år og i tre filmer skapte han en legende og ble et idol for mange unge. «Han var for kjapp til å leve, og for ung til å dø» - men det gjorde han i sin Porsche, 24 år gammel. I år er det 50 år siden han døde, og dødskrysset ble i år omdøpt til hans navn. Hun som tok et mannlig fornavn og ble berømt for sine romaner, beundret for mot og raushet, og beryktet for mannshistorier og klesdrakt, skrev en roman med legendens fødestat i tittelen. En filmeventyrer har samme fornavn som staten. Hva heter den?

20. Det var her skotten Alexander ble satt i land. Hans opplevelser ble siden udødeliggjort i en berømt bok, som også har gitt navn til øya. En skatt røvet under plyndring ble begravd her for snart 300 år siden av en sjøkaptein, men en pirat fant den og gravde den ned et annet sted på øya. Nå mener man at en robot har lokalisert skatten, som består av mange hundre tønner fylt med gullmynter og juveler. Hva heter øya?

21. «Og blir du akterutseilt i {hellip}{hellip}{hellip}{hellip}{hellip}, da synes du sjømannslivet er en sørgesang», heter det hos Erik Bye. Et hotell i byen skiftet eier i år. Det har en legendarisk historie med den siste ville tiger som ble skutt, og en kjent drikk som ble mikset her. Styret er barskt, nylig ble en mann henrettet for å ha smuglet 400 gram heroin.

22. Dette vakre byggverket ble for vel 350 år siden reist til minne om en yndlingshustru som døde da ekteparets 14. barn ble født. For vel 20 år siden forbød myndighetene kveldsåpning av frykt for angrep fra separatister, men nå kan man se månelys over den bueformede inngangen til det storslåtte monument over kjærligheten. Det er oppstått en alvorlig strid i forbindelse med at tre parter gjør krav på eierskapet. Byggverket ligger i et land der den første dokumenterte flytransport av frankerte konvolutter ble gjennomført.

23. Ved foten av dette fjellet eksisterer en kristendommens oase midt i islams ørken. Her er verdens eldste kloster og det minste bispesete i verden, og her var en vekst som i sin tid talte til en mann. Den siste halvtimen opp mot toppen kan være i en trapp som en munk i sin tid laget for å bøte en selvpålagt straff. Svaret på spørsmålet hva fjellet heter, finnes i en av Det gamle Testamentes aller første bøker.

24. a) 18 år og celle nr. 5 bør være stikkord nok. En direktør som arbeider her har skrevet en samarbeidsavtale med en stiftelse på Sørlandet.

Som den første byen i verden har dette norske stedet fått en spesiell ambassadørstatus knyttet til et femsifret tall der det første og det siste er det samme, og de tre tallene i midten er det samme. Tilsvarende status har Brad Pitt, Bill Clinton, Bono og Robert De Niro.

25. I dette landet er navnet på myntenheten det samme som noe alle land i denne delen av verden er glade for å få. Norge har hatt et tett samarbeid på primærhelsesektoren med landet i over 30 år. Landet og et naboland har spesielle handelsvilkår med Norge. Nesten hver fjerde innbygger er smittet av hiv. Dette er det landet i verden som har hatt høyest økonomisk vekst per innbygger fra 1965 til i dag.

26. Myndighetene i dette landet - der det skjedde grusomme ting i 1994 - mener at noen av deres landsmenn «med blod på hendene» gjemmer seg i Norge. En Oscar-nominert film om en hotelldirektør fra landet hadde norgespremière i vår. Den gir Vesten er fortjent, kraftig kilevink. Den laveste delen i landet ligger 1200 m.o.h.

27. Det er på en tyrefekterarena i denne byen at sigøynersken møter sin død - den første operaheltinne noensinne som opplever en brutal død på scenen. Operaen er i dag meget populær - men den hadde en premiere som var en av musikkhistoriens store fiaskoer. Rundt 20 operaer henter sin handling i eller om denne byen. Mange har lest om den rike restauranteieren som ble drept i denne byen i påsken.

28. Her «aner en guldskjæret dø i sletten. Ute i tvelyset flimrer den, domen, under den kuldskjære marmorhetten» (Olaf Bull). En hovedperson i beretninger om beskyttelse er i eksil, men kommer fra denne byen. Her var et rom med utsikt. En norsk forfatter som har skrevet en roman om en gruppe omtalt i spørsmål 34, har skrevet en annen roman med en «grunnstoff-tittel», der en som underviser Kim er opptatt av et maleri av Boticelli.

29. Denne «sølvbyen» er blitt et nasjonalt traume for en europeisk nasjon. Da drønnet fra den siste skuddsalven stilnet for vel ti år siden, var omtrent 8000 menn mellom 12 og 70 år slaktet ned. Enkene gråter fremdeles. Byen var tidligere en rik gruve-, trelast- og sanatorieby, i dag er den mer en utbrent ruin med 70 prosent arbeidsledighet.

30. Disse to byene har i år et viktig fellestrekk.

Denne kulturbyen var i middelalderen en av verdens rikeste byer. Herfra går det ferje til to kjente øyer. En kjent oppdagelsesreisende som noen mener kan ha hatt en nordisk far, ble født her. Det ble også en meget kjent fiolinist. Byens fotballag ble funnet skyldig i kampfiksing og måtte rykke ned to divisjoner. Et seil har navn etter byen.

Denne byens størrelse passer ikke uten videre til byens navn. 50 millioner mennesker i fire land kan raskt nå byen, som kaller seg hovedstad for et område som lenge spilte en stor rolle i kulturlivets utvikling i Europa og som i dag er delt mellom tre land. Fortiden er levende i mat og drikke. Det undervises i norsk på universitetet i byen, og fotballaget er i Champions League 2005-06. En meget kjent general og politiker ble født her.

31. Denne byen er mest kjent på grunn av blåmalt dekor. Norske kinogjengere fikk fine glimt av byen på 1600-tallet, dersom de så en film om en pike med et smykke. Filmen tar utgangspunkt i et maleri, laget av en stor maler som malte scener fra dagliglivet og bodde 43 år i denne byen. En roman over samme tema er skrevet av en forfatter med samme etternavn som en elegant fransk skuespiller, boken ble utgitt på norsk i 2003. I byen ligger en kongekrypt der kongelige begraves.

32. En ruinhaug i en by gjennom 40 år, ble etter ytterligere 20 år mesterlig rekonstruert og gjenåpnet i 2005. Hovedtalen ble holdt av en hertug som snakket om det gjenreiste som et symbol for fred og fortsatt forsoning i Europa. En sønn av en av ødeleggerne, fra samme land som hertugen, har laget det viktigste inventaret.

33. Mens halvparten av innbyggerne i et land for et par år siden sa at de aldri hadde hørt om dette stedet, viste en ny måling i januar at bare seks prosent var uvitende om det som hadde skjedd der. Årsaken var at en prins skapte stor skandale da han gikk på en fest med et forhatt symbol på skjorteermet. En sjef fra dette stedet ble hengt sammen med 22 av sine medarbeidere.

34. I denne meget kjente bydelen - blant annet karakterisert som «Sentral-Europas Vålerenga» - spilte 1900-tallets mest kjente gruppe sine første konserter. Her er en norsk gruppe med undergrunnsidoler meget populær. Gruppen hadde sin første konsert her i 1994, og har like under tusen avdelinger rundt om i verden. Den var oppløst noen år på grunn av vokalistens - på et annet språk ville hans etternavn være «gehenna» - heroinmisbruk. Bydelen ligger i en by som også har gitt navn til en populær rett.

35. Det hevdes av verdens første juletre ble pyntet i denne byen for snart 500 år siden. Den ble grunnlagt av en ridderorden og har tilhørt tre av nabolandene. Landet har arrangert Melodi Grand Prix på 2000-tallet. En norsk film med to geografiske navn i tittelen, vant i år en pris under en filmfestival i byen. Stadig flere norske turister drar til denne byen og to nabohovedsteder.

36. Ifølge et stort geografisk institutt ligger det nøyaktige geografiske sentrum i Europa 26 kilometer fra denne hovedstaden. Den huskes for et angrep på tv-tårnet for snart 15 år siden.

37. For første gang på over 800 år skjedde det nylig fødsel i kongefamilien, i det fylket der en av Norges største konger ble født av en som aldri ble dronning. Vi skal fram til stedet der den aktuelle fødselen skjedde. Det er et tidligere fornemt badested og seilersentrum, der det nå er blitt føling i fjæra.

38. Han som laget melodien til den kjente sangen som hans fetter skrev om bl.a. bønder som brynte sine økser hvor en hær dro fram, har nylig fått en park i denne byen. Her ble han født, han som laget det første norske maleri med motiv fra arbeiderbevegelsen, men han er mest kjent som tegner.

39. Tidligere var det skihoppere som kom fra denne byen, nå er den mest kjent for sine snowboardere. Byen var en gang Norges nest største. Her lå Europas første skole for bergstudenter. «Pingvinene kom herfra». Christian IV bygget vei i 1624. 40. Dette er navnet både på et boligstrøk Oslo, et norsk popband, og en bydel og hjemmebanen til et lag som så vidt klarte å overvintre i eliteserien.

41. Hun som viste enden til filmfestivalpublikum i Haugesund, fikk en pris som også Anne Enger Lahnstein, Marit Breivik og Wenche Foss har fått. Etterspurte kvalifikasjoner for prisen er fandenivoldskhet, stahet, egenrådighet og utholdenhet - og et godt hjerte. Utdelingen skjer på dette stedet. Her ble det i 1979 målt 46,1 kuldegrader. Tre anarkistiske målfolk holdt en stund til på dette stedet og utga et blad. Han som er omtalt som fetter i spørsmål 38 ble født i kommunen.

42. a) «Den er halve milen lang, hvass bortetter, som en ljå». Men selvfølgelig skrønte han, det har de erfart de om lag 35.000 som hvert år tar turen.

b) En statuett som bærer skrønerens navn, ble i år tildelt en nordmann kjent for humanitær innsats. Overrekkelsen skjedde på dette stedet, som ligger ved E6. Her var det i sin tid et landsgymnas. En countryfestival arrangeres her.

43. En ni år gammel jente fra denne byen ble den yngste som noen gang har debutert på Sørlandsutstillingen. Diktere var her, og filmer behøver ikke nødvendigvis å være lange. På hjemmesidene står det at den er byen med flest soldager i Norge.

44. Fjerdeklassinger fra en skole i denne kommunen havnet øverst på listen i de nasjonale prøvene i lesing og matematikk våren 2004. Det er laget estetisk veiledning for sentrum, og kommunen har erklært vern for varslere.

Send inn svaret innen 4. januar:

Når du har svart på alle spørsmålene og kommet deg til mål, legger du svarene i en konvolutt, merker den "Julereisen" og sender svaret ditt til:

Fædrelandsvennen, Boks 369, 4664 Kristiansand