Vi har å gjøre med «bilete av ein heimstad, samla og open på same tid», skriver Paal-Helge Haugen i en fyldig artikkel omkring Nupens emblematikk. Som i årbøker flest er statutter, medlemskap og styrets årsmelding sentrale deler av publikasjonen. Medlemskapet står naturlig nok i en særstilling og navn og titler som utgjør en vesentlig del av årboka, forteller om solid bakgrunn. Men så har vi da også å gjøre med selve grunnfjellet i landsdelens vitenskap og forskning.

«Agderforskere før HiA» heter en foredragsserie der språkforsker Hans Ross, komponist Sigurd Lie og professor Alexander Seippel er på programmet med henholdsvis professor Martin Skjekkeland, konservatorielektor Hans Magne Græsvold og professor Aasulv Lande som foredragsholdere. Her vil vi som egder føle oss på hjemmebane.

«Nobels fredspris — belønning og/eller middel» er tittelen på et foredrag av professor Ole Danbolt Mjøs. Fra Svenska Akademien ved Bo Ralph er det Nobels litteraturpris som er tema. «Medisinsk historie i det skjulte» krever mye av leseren, men det gjør også Unni Langås' artikkel med tittel «Den litterære kroppen - Hamsuns Sult og en moderne sensibilitet».

Undres om ikke de fleste vil være helt med i Geir Wiggens foredrag med følgende tittel: «Kulturhistorisk belysning av stillhet som danningsmål og læringsvilkår». Det slår undertegnede at denne artikkel burde være pensum for alle pedagoger.

Med vår harelabb over årboka tar vi også med en minnetale over tidligere byarkitekt Alv Erikstad. Den er skrevet av akademisekretær Thor Einar Hanisch som også har vært årbokas redaktør.

Sturla Ertzeid

**Bok

Agder Vitenskapsakademi: Årbok 2004. Høyskoleforlaget.**