KRISTIANSAND: — Vi fikk beskjed om at vi var litt vel tidlig ute, flirer svenske Christoffer Hanson (21). Klokka seks torsdag ettermiddag startet han ferden mot Kristiansand, sammen med kompisene Fredrik Bergstrøm (20), Alexander Gabrielsen (20) og Sakarias Frohm (21). Og klokka 00.00 natt til lørdag nådde de Quartcampen. Kompisgjengen har reist helt fra hjembyen Boden i Norland, som ligger like ved grensa til Finland. Fredrik er den eneste som har vært i Norge før, men det var i Alta, og der var det helt annerledes i følge svensken. De har mekket egne Quartskjorter, og er mer enn klare nok for en uke med musikk, fest og norske jenter.

— Vi kommer hit for å treffe jenter fra Norge, men foreløpig er det jo ingen her, gliser Alexander, og speider utover et tomt Egsjorde, lørdag formiddag.

Men gutta trenger ikke bekymre seg, jentene er på vei. Og sammen med dem, flere gutter. Tusener av mennesker vil strømme til byen de neste dagene. I fjor kom 20.000 tilreisende, og i år vil det kanskje komme enda flere.

Tog fra Oslo i spor to

Det har blitt søndag ettermiddag og svenskene er ikke lenger alene på campen. Stadig flere kommer strømmende til, noen med bil, noen med fly og noen med tog. På jernbanestasjonen har ettermiddagstoget fra Oslo akkurat ankommet, og ut stiger ungdommer med svære ryggsekker, soveposer og telt. Det er liten tvil om hvor de er på vei. Helen Kronstad (17) og Kristina Dahle (17) ankommer Kristiansand med friskt mot, men bli litt skeptiske når Fædrelandsvennen vil ta en prat.

— Foreldrene våre vet ikke at vi skal på Quart. Vi fortalte at vi skulle til Kristiansand, men det var også alt vi sa, sier en smule nervøs Kristina. De er tidlig ute, planen er å få med seg mest mulig av hva Kristiansand har å by på.

— Vi må selvfølgelig er tur i Dyreparken før Quarten begynner, sier Helen. Jentene har kjøpt seg femdagers pass og skal bo på campen helt til søndag.

Fra Ungkarsfestivalen

På en dårlig telefonlinje fra Ryfylke melder to gutter fra Jæren sin ankomst. De har tilbrakt helga på Ungkarsfestivalen i Suldal og er klar for enda mer fest og moro.

— Jeg drar nærmest av gammel vane, ler Gitle Byberg (26). Han har vært på Quarten syv år på rad, og campen på Eg er fast bosted. Tidligere år har han og kompisgjengen hatt med egen buss, men i år blir det campingvogn.

— På Ungkarsfestivlalen var det grævla god gang, men det blir nok minste like bra på Quart, avslutter Gitle. Og i morgen braker det løs, vær forberedet folkens.

julie.teresa.olsen@fedrelandsvennen.no