Soultrain trakk også svært mange mennesker til Ravnedalen da de spilte der i 2012 og 2013. Her fra sistnevnte konsert. Foto: Mats Johannesen
Soultrain under øving til den første Odderøya-konserten i 2014, med andre vokalister enn denne gangen. Foto: Kjetil Samuelsen

— Dette prosjektet gir meg veldig mye, sier Soultrain-gitarist Erik Gunvaldsen før bandets tredje årlige sommerkonsert ved Kommandantboligen på Odderøya fredag.

— Det å spille sammen med kolleger, venner, studenter og musikkamerater jeg har hatt i mange år, gjør det til en veldig hyggelig begivenhet. Dessuten er det jo en kvalitetsgjeng, rent musikalsk. Det låter rimelig bra, sier Gunvaldsen.

Publikum vil trolig skrive under på det, for bandet har dratt mye folk til konsertene sine i lang tid. Etter å ha spilt for stinn brakke i Ravnedalen i 2013, trekker de nå 600 mennesker til Odderøya. Og konserten fredag nærmer seg utsolgt.

Partyband

På tross av navnet svinger Soultrain innom flere forskjellige musikalske stasjoner i løpet av en konsert. De har både David Bowie og Joe Cocker på repertoaret, selv om det ligger et soul-fundament i bunnen.

— Utgangspunktet er bare å spille sanger vi liker. Og vi er jo et slags partyband, vi spiller ikke akkurat innadvendt musikk. Vi prøver i hvert fall å lage god stemning, sier Gunvaldsen.

- Blir det noe nytt denne gangen?

— Vi har noen hovedlåter som går igjen på hver konsert, men vi bytter ut i hvert fall en tredjedel - kanskje til og med halvparten fra gang til gang. Denne gang skal vi spille et par låter av vår pianist Per Kolstad, det blir absolutt høydepunkter.

Groove

Soultrain består blant annet av en rekke musikklærere på universitetet, og flere av dem har spilt sammen i over 30 år. Frontfigur er imidlertid tidligere UiA-student Knut Marius Djupvik. Emilie Bjørnstad, Kristin Dahl og Andrea Ettestøl er korister.

- Det er jo en gjeng svært kyndige musikere, er dette plankekjøring for dere?

— Nei, det er ikke bare å dukke opp og spille disse låtene. Det er ingen enkel musikk å spille, det er en groove-basert musikkstil som har andre krav til timing enn en del andre former. Men det er klart, vi har spilt mye av dette gjennom hele vårt musikkliv, og det ligger i blodet.

Modernisering

Soulsjangeren har endret seg en hel del siden begrepet ble tatt i bruk på 1950- og 60-tallet. Gunvaldsen sier at Soultrains ambisjon er å modernisere de gamle klassikerne.

— Hele musikkbransjen har i større eller mindre grad utviklet seg til å bli mer elektronisk, og det gjelder også soul. Rhythm and blues, soul, hiphop, pop, alt er en suppe nå, før hadde vi mer definerte sjangre. Den gangen var James Brown og Stevie Wonder soul, nå har du artister som Rihanna - som er inne i et soullandskap, men likevel er noe helt annet, sier gitaristen.

Han mener omgivelsene på Odderøya kler bandet hans godt.

— Det er et sted for fest, og det er hyggelig fra a til å. Vi føler at vi spiller for et publikum som vil oss vel. Og mange som kjenner oss godt.

- Er det derfor dere drar så mye folk, fordi det kommer så mange dere kjenner?

— Hehe. Det er kanskje én grunn, men vi har måttet stenge billettsalget hvert år, så det kommer nok ganske mange vi ikke kjenner også.