Astrid Viktoria Birkelid (13), Anette Berge (14), Tonje Sandnes (12) og Katrine Skailand (12) utgjør jentegruppa "Unicornz". Her poserer de på cover-shoot til deres demoprosjekt. Foto: Sondre Steen Holvik
Prosjektledere Sofie Søndervik Sæter og Henriette Falkum ved Loud-bandcamp, synes det er viktig at jenter skal være like synlige som gutter i musikkbransjen. Foto: Sondre Steen Holvik
I sommer skal rundt 60 jenter delta på Loud-sommerleir. Gruppe en gleder seg til å få spilt inn låtene de har laget, mens gruppe to ankommer Flipside Camp søndag. Foto: Loud

60 jenter i alderen 11 til 17 år har i sommer tatt turen til Flipside Camp på Lista i Farsund for å lære å lage musikk. Loud er en ren jenteleir, hvor de får opplæring i bandøvelser, studioinnspilling, låtskriving, instrumentlære og mye mer. Målet med campen er ifølge Sofie Søndervik Sæter, prosjektleder for Loud, å bryte ut av kjønnsrollemønsteret som dominerer musikkbransjen.

— Det er slik at barn og unge tar etter de rollene som de ser i media. Ofte er det slik at gutter spiller trommer og gitar. Det er en skjev fordeling av gutter versus jenter i musikkbransjen. Vi vil fordele disse rollene til jentene der ute, det er et av poengene våre med leiren, sier Sæter.

Det er andre året at AKKS og Musikk og Ungdom arrangerer bandleiren Loud for jenter i alderen 11-17 år.

— Vi hadde en vellykket sommer i fjor, og i år er det mange unge påmeldte. Tilbakemeldingene fra jentene selv er bare positive, sier Sæter.

- Campen er awesome

Ved Flipside Camp møter vi ivrige, unge jenter, som drømmer om å nå ut i den store musikkverden.

— Mitt opphold her på campen har hittil vært helt fantastisk. Campen er awesome. Jeg vil leve av musikk og bli verdenskjent artist, forteller Anette Berge (14).

Hun har blitt inspirert av sine forbilder til å holde på med musikk.

— De som har inspirert meg mest til å lære å lage musikk er uten tvil Pink, Britney Spears og ikke minst Miley Cyrus, sier Berge.

I tillegg til å lære låtskriving, studioinnspilling og instrumentlære, er det sosiale mye i fokus på Loud.

— Jeg meldte meg på fordi jeg elsker å synge, og møte nye mennesker. Vi startet et band på mandag, og allerede har gruppa «Unicornz» tatt form. Bandet vårt går veldig bra, og jeg har fått nye venner, sier Katrine Skailand (12).

Popartister som lærere

Den kritikerroste artisten Kaja Gunnufsen, som nylig ble hyllet med terningkast 6 av Gaffa for debutalbumet «Faen Kaja», holdt låtskriverkurs på leiren. Det satte de unge jentene stor pris på.

— Hun er dødskul, og det var stort å få tips av en så profesjonell musiker og låtskriver, sier Kristin Ranum Colman (17).

Popartisten selv opplevde turen til Flipside Camp som veldig givende.

— Det var en kjempefin opplevelse. Jeg hadde min første workshop for låtskriving noensinne og merket at de fleste ville skrive på norsk, noe jeg likte godt. Det er positivt at unge, lovende jenter vil synge på morsmålet sitt, sier Gunnufsen.

Hun legger til at det er bra at det er kun jenter på leiren.

— Jentene er jo i alderen 11 til 17 år, og i denne perioden kan gutter være voldsomt dominerende. Så det faktum at det kun er en jenteleir, kan gjøre at jentene får fokusere på tekst og musikk.

Leirleder, Henriette Falkum, er enig i at en ren jenteleir har positive sider.

— Istedenfor å konsentrere seg om gutter og fjortisting, kan de ha full fokus på musikken. Det hadde vært vanskeligere om det var gutter her, ler Falkum.