— Prisen får oss til å svelge tungt, men vi har booket en konsert med Hanne Krogh og de tre tenorene i Kristiansand domkirke også i 2013. Men for 2014 har vi reservert en dato for Kilden, sier Trygve Sundbø. Han er gift med Hanne Krogh, og fungerer samtidig som hennes produsent og manager.

— Hanne bestemmer og jeg adlyder, og nå bestemte hun at hun likevel vil opptre i Domkirken fordi det er nettopp en kirketurne hun er på. Men prisen er uforholdsmessig høy, sier Sundbø.

Han er helt enig med Torstein Sødal og Ole Edvard Antonsen som i tirsdagens Fædrelandsvennen gikk hardt ut mot leieprisene i Kristiansand domkirke. Med 23 prosent av billettinntektene er den blant landets aller dyreste kirker å leie, og Sødal og Antonsen er lei av at artister får kritikk for å sko seg på juleturneer når leieprisene i mange kirker er såpass stive. Trygve Sundbø støtter dem.

Risikoprosjekt

— Det er bare Kongsberg kirke som er like dyr, og dit drar vi aldri. Men i Kristiansand tør vi opptre, for der har vi vært så heldige å trekke fullt hus to ganger, sier Sundbø. Det er den økende størrelsen på produksjonene som ifølge ham gjør det til et stadig større risikoprosjekt å reise på juleturne.

— Det er slutt på den tida du kunne dra på turne med gitaren på ryggen og trekke folk. Nå er det store, flotte produksjoner som gjelder, og risikoen er deretter. Det er også disse kirkene tjener mest på. Jeg har full forståelse for Kari Gunn Emmelthun (daglig leder) i Kristiansand domkirke som tenker på seg og sitt, og jeg er sikker på at pengene de får inn går til gode og fornuftige formål.

Dette er som mye annet et forhandlingsspørsmål. Med denne turneen har vi et ekstremt høyt kostnadsnivå, ikke bare på produksjon. Vi har også med oss noen av de fremste tenorene i Europa, og de godtar ikke betaling i prosenter. De skal ha lønn.

Og så lenge vi trekker 80 prosent fullt går det i balanse, men den dagen det er en håndballkamp på tv, eller det skjer noe morsomt i Kilden samme dag, da får vi problemer. Så langt har livet smilt til oss, men det er ikke sikkert det fortsetter. Det er litt derfor jeg har reservert en dato i Kilden for 2014, slik at vi har den muligheten åpen. Det er et veldig flott hus, sier Sundbø.

Lite igjen

Tor Arne Rangnes, som booker konserter for oppsetningen "Stille natt, hellige natt" har forhandlet ned leieprisen for årets julekonsert i Kristiansand domkirke.

— Jeg fikk det ned i 20 prosent, og hadde de stått på 23 hadde jeg droppa hele greia. De godtok det fordi vi har et samarbeid med Strømmestiftelsen hvor mye av inntektene går til dem. Siden stiftelsen har hovedsete i Kristiansand er det også et argument for å opptre her. Men 20 prosent er fortsatt for høyt, sier Rangnes. Arrangementet mønstrer navnene Elisabeth Andreasson, Alexander Rybak, Marian Aas Hansen, Tor Endresen og Rune Larsen.

— Vi må i alle fall ha 600 publikummere for å gå i balanse. Da er billettprisen 340 kroner, sier Rangnes. Han synes domkirken gir lite igjen for leiekronene, ettersom hverken lyd, lys eller markedsføring er med.

— For 20 prosent bør de kunne skaffe oss en matbit eller i det minste kaffe eller te i forbindelse med konserten. Men det er ingenting. Den eneste vi møter er en veldig hyggelig vaktmester, humrer Rangnes.