KRISTIANSAND: Den svenske teaterinstruktøren Sofia Jupither har skrevet en kronikk i Aftenposten etter å ha sett Kardemomme by. Der konstaterer hun at Thorbjørn Egner er direkte skadelig for barn, og mener tiden er moden for å begrave Egner.

— Som småbarnsfar og som forvalter av Kardemomme by i Dyreparken, er det umulig å forstå hvordan hun har kommet fram til en slik konklusjon. Såvidt jeg forstår, var ikke Jupither kjent med Egner i det hele tatt før hun så Kardemomme by. Det er fristende å tenke at hun må ha misforstått helt, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken.

Hva mener du? Si din mening i debatten her

- Snill kidnapping

Jupither er ikke nådig i begrepsbruken. Hun mener kvinnesynet er gammeldags, at barn lærer at det er okei å kidnappe damer, og sammenligner Kardemommeloven med høyreekstremisme.

— Dette er helt forkvaklede tolkninger. En snillere kidnapping enn kidnappingen av tante Sofie har vel verden knapt vært vitne til. Du kan alltid se beksvart på det meste og trekke andre konklusjoner. Men når du tenker på hva Egner står for ellers, er dette totalt skivebom, mener Aamot.- Hvordan synes du om en slik tolkning av Kardemommeloven?

— For meg er bakgrunnen for kardemommeloven nestekjærlighet. At man skal oppføre seg greit og behandle andre godt. For meg blir det vanskelig å tolke dette i retning av høyreekstremisme. Jeg har kanskje ikke innsikt til å forstå den dype fortolkningen i historien, men jeg tror jeg har en god porsjon av den norske befolkningen med meg når jeg mener dette er en forvrenging av budskapet, sier Aamot.

Mer Egner kommer

Dyreparken la nylig ned grunnsteinen for en ny Egner-verden: Hakkebakkeskogen.

— Vil et slikt utspill få konsekvenser for Kardemomme by i Dyreparken og den nye Egner-satsingen?

— Det vil jeg svare et klart og tydelig nei på. Dette er en brannfakkel hun kaster ut, uten at jeg forstår hvordan hun tenker. Det skal mye mer til enn dette for å skape riper i lakken for Egner, som er den største barneforfatteren Norge har sett, mener Aamot.

Egner står sterkt

Hans erfaringer tilsier at Egners historier fortsatt står sterkt i befolkningen, også i den oppvoksende generasjon.

— Med det mediebildet barn har i dag, tror jeg barns konsum av Egner er mindre i dag enn for eksempel på 70- og 80-tallet. Egners historier er ikke på film eller digitale medier. Men da vi bidro til å skape blest om Egner i forbindelse med Egner-året i fjor, så vi hvor utrolig sterkt hans historier sitter i befolkningen. Kardemomme by er en av våre mest populære attraksjoner, sier Aamot.

Direktøren er svært opptatt av å gi arven etter Egner videre til sine egne barn.

— Dette er en del av den norske barnekulturen som jeg vil gi videre til mine barn. Og jeg håper at de vil ta med seg noe annet enn bare Shrek og Cars videre til sine barn igjen, sier Aamot.