— Målet er å få behandlet reguleringsplan i byutviklingsstyret før jul, sier plan- og bygningssjef Venke Moe. Debatten rundt gamle Kristiansand teater (gjerne også kalt Agder teater) har stilnet det siste halve året. Samtidig har kommunens papirmølle blafret ufortrødent videre.

Nå er snart Kristiansand eiendom ferdig med å lage forslag til ny reguleringsplan for kvartal 49. Den forrige ble (som noen kanskje husker) stoppet i februar 2013 av innsigelser fra Vest-Agder fylkes hovedutvalg for samferdsel, miljø og areal. Da hadde reguleringsplanen vært til høring siden mars 2012. Men det var altså allerede i 2010 bystyret vedtok å legge sine eiendommer i kvartal 49 ut for salg. Dette gjelder både gamle Kristiansand teater og Aladdin kino.

Bevarer Aladdin

For å sikre best mulig inntekt fra salget har både det politiske flertallet og administrasjon i Kristiansand kommune ønsket å åpne for riving av eiendommene. Vest-Agder fylkeskommunes politikere og administrasjon mener altså stikk motsatt.

— I den nye planen har vi kommet innsigelsene i møte på to av tre punkter. Det er høydereguleringen og det er Aladdin som vi ikke lenger åpner for å rive, sier saksbehandler Nils Erik Hessen i Kristiansand Eiendom.

— Vi sitter igjen med en nøtt, og det er altså det gamle teateret, sier plan- og bygningssjef Venke Moe. Hennes etat har ennå ikke fått oversendt forslaget til reguleringsplan fra KE, men målsetningen er altså å få levert denne videre til politikerne innen jul.

Betania avskrevet

— Byutviklingsstyret kan så vedta å sende den nye reguleringsplanen ut til høring, og den høringsfristen vil normalt være på seks uker, sier Venke Moe.

I vår åpnet Kristiansand eiendom også for korttidsleie av bygningen som likevel blir stående tom til den eventuelt blir solgt. I mai skrev Fædrelandsvennen at menigheten Betania forhandlet om leie, men dette har det ikke blitt noe av.

— Vi ønsket bare korttidsleie, og nå er det så sent på høsten at jeg ikke tror det blir noen utleie, sier eiendomssjef Hans Christian Gram.

Også arrangørforeningen Trash Pop var en kort stund inne i bildet som mulig leietager, men måtte trekke seg da det ble klart at de i så fall måtte leie hele bygningen.

Resignert aksjonist

Det var sist vinter en aksjonsgruppe engasjerte seg mot å rive bygningen. Å bevare relieff-fasaden med kunstverket av Henrik Finne er hovedargumentet, men også den arkitekturhistoriske verdien til bygget blir vektlagt. Gunvald Opstad som står i spissen for aksjonsgruppa sier dette:

— Hva skal man gjøre når kommunen ikke er i stand til å bevare dette prektige bygget? Hva skal man stille opp mot denne vandalismen? Jeg fatter ikke at de ikke tar til vettet, og senere generasjoner kommer til å klandre dem dypt og inderlig for det de nå foretar seg. Hvorvidt vi skal fortsette kampen mot dette kan jeg ikke svare på her og nå, sier Opstad.