KRISTIANSAND: Styreleder Ansgar Gabrielsen var kort og kontant da han grep ordet og avviste seks av de sju forslagene til fortsatt drift som administrasjonen la fram ved møtets begynnelse. Tilbake sto bare ett: Å legge Cultiva i "møllpose".

Det betyr at stiftelsen de nærmeste årene bare skal konsentrere seg om kapitalforvaltning, og ikke dele ut penger til kulturformål. Plasseringen av de 1,4 milliarder kronene skal nå vris fra bank til aksjer i håp om å bygge opp en bufferkapital som kan gjøre Cultiva mer slagkraftig på sikt.

— Det behøver ikke å ta fem år, det skjer mye på to år i våre dager, sa Gabrielsen, som fikk støtte fra et enstemmig styre.

Bare Cultiva Express ble levnet et lite håp om å kunne fortsette å dele ut sine relativt beskjedne beløp til unge talenter, men det vil ikke bli bestemt før på nyåret.

Administrasjonens forslag om å be Kristiansand kommune om 66 millioner kroner forsvant på et blunk:

— Å be stifter om mer penger kommer ikke på tale under noen omstendigheter, og er komplett utenkelig for undertegnede, sa Ansgar Gabrielsen.

Likedan ble forslaget om å slå Cultiva sammen med Sørlandets Kompetansefond bryskt avvist:

— Det var en årsak til at det ble to stiftelser, og jeg har ikke tenkt å sette i gang en leikarring i Vest-Agder. Jeg husker veldig godt hva som skjedde sist, og det er en prosess som vil ødelegge mye mer enn den potensielt kan skape, sa styrelederen.

I januar samles styret og investeringsrådet for å meisle ut den nye kapitalforvaltningsstrategien. Samtidig må administrasjonen som i dag teller 3,4 årsverk kuttes ned til ett.

Og tilbake uten den forgjettede kulturstiftelsens midler, sitter kulturaktører som allerede har fått seg noen kraftige økonomiske svingslag i det siste:

— Jeg skjønner jo at styret gjør dette med de beste hensikter, men det er drastisk. Vi er allerede en bransje som er på vei oppover med brukket rygg, sier Kjetil Nordhus, leder av Sørf, kompetansesenteret for rytmisk musikk, til Fædrelandsvennen.

Cultiva-styret håper på sin side at stiftelsen kommer styrket tilbake i overskuelig framtid.

— Vi må gjøre dette slik at Cultiva kan bli en kraft, og ikke bare noen som sitter og biter negler i håp om at finansmarkedene bedre seg, sa styreleder Ansgar Gabrielsen før han vred om låsen på stiftelsens konto.