OSLO: – De jakter etter den perfekte opplevelsen. Hva driver dem? Og hvilke refleksjoner gjør de rundt sin egen sport? Folk tenker at ekstremsportutøvere har et dødsønske. Sånn er det ikke, sier Torstein Molle Haug, som er regissør for NRK-serien «Oppdrag Sognefjorden», som har premiere i morgen.

Her reiser tolv av landets fremste ekstremsportutøvere innover Sognefjorden, hvor de jakter på nye, halsbrekkende stunts i løpet av syv episoder. Kristiansanderen Haug fikk følge dem gjennom Norges mest spektakulære natur på Vestlandet.

Folk tenker at ekstremsportutøverne har et dødsønske. Sånn er det ikke, sier Tostein Molle Haug, som er regissør for NRK-serien "Oppdrag Sognefjorden".

LIVSLYST.

En av utøverne er Karina Hollekim, en internasjonalt kjent basehopper og en av verdens beste frikjørere. Etter å ha knust beina i en alvorlig basejump-ulykke, fikk hun beskjed om at hun aldri ville gå igjen. I serien har hun trent seg opp, og er tilbake som en av ekstremsportutøverne i serien. Det gikk regissøren til å innse noe:

– «Vi er på sporet av hvordan livet skal leves», sier flere av dem, og de har en ekstrem livslyst. Det har jeg tatt med meg videre, også etter innspillingen av serien. Jeg har innsett at det handler om å nyte øyeblikkene, være aktiv og komme seg ut i naturen, sier Molle Haug.

Serien er en feelgood-serie, men allerede i første episode møter vi basehopperen som forteller om sine tanker rundt det å drive ekstremsport og det å være far. Tom Erik Heimen sier: «Folk mener jeg må slutte å hoppe, fordi jeg skal bli far. Det er et forventningspress på alt, du må gjøre ditt og datt. Nei, jeg må ikke det. Hvorfor skal folk forvente ting av meg?»

PÅ INNSIDEN.

– Vi prøver å komme på innsiden av ekstremsportsmiljøet og bli bedre kjent med utøverne. Serien handler om fete stunt også, men det mest spesielle er å høre hva de tenker før de hopper, sier Molle Haug.

Deltagerne driver med alt fra frikjøring på ski, speedridning (ski med paraglider) til jibbing (skiakrobatikk) og basehopping. Men ekstremsport frister tydeligvis ikke alle.

– Nei, jeg kunne aldri gjort det samme som dem. Enten ligger det i deg, eller ikke. Jeg har i alle fall ikke lyst til å hive meg utfor et fjell, sier regissøren.

Produsent Sindre Kinnerød forteller at de unngikk både nestenulykker og ulykker i løpet av innspillingen.

– Dette er spektakulært og risikofylt for dem som ikke driver med det, men for de er det ekstremt mye planlegging og risikoanalyse i forveien. Dette er seriøse folk, sier Kinnerød fra Flash Studio, som har produsert serien for NRK.

– Skeptikere mener ekstremsportutøvere ønsker å avslutte livet sitt i fjellet. Det stemmer ikke. Det handler om fornuftige folk som elsker det de driver med, og som opplever ekstreme opplevelser som vi vanlige folk aldri er i nærheten av å oppleve, forteller Kinnerød.