KRISTIANSAND: — Jeg tok det vi kan kalle en snarvei og sa at jeg var ansatt. Det burde jeg ikke gjort, sa kvinnen i Kristiansand tingrett.

Hun var det siste vitnet i straffesaken mot tidligere festivalsjef Arild Buli i Quartfestivalen. Han er tiltalt for en rekke tilfeller av økonomisk rot og unnlatelser, men også for bedrageriforsøk. Ifølge tiltalen skal han i august 2009 ha skrevet under på en tilbakedatert lønnsavtale med den kvinnelige pressesjefen. Dette skjedde på et tidspunkt hvor det var klart for de fleste at festivalen hadde alvorlige pengeproblemer og sto i ferd med å gå konkurs.

Det var knyttet spenning til hva Bulis medtiltalte ville forklare i retten. Kvinnen har fått forkynt en tilståelsesdom i Oslo tingrett for det samme forholdet, slik at de to straffesakene har blitt adskilt. I Kristiansand tingrett stilte hun derfor utelukkende som vitne.

Pressesjefen var innleid av Quart Event AS gjennom sitt enkeltpersonsforetak, og hadde allerede fakturert festivalen for 170.000 kroner, hvorav 70.000 kroner var utbetalt. Ved hjelp av lønnskontrakten forsøkte hun ifølge tiltalen å forlede Nav Lønnsgaranti til å utbetale 117.340 kroner etter at festivalen gikk konkurs.

— Sikret lønn

Arild Buli har i sin forklaring tidligere denne uka forklart at kvinnen hele tiden "i hans hode" har vært ansatt som vanlig lønnstager, fordi dette var noe de muntlig avtalte da arbeidsforholdet startet. At kontrakten ble skrevet mye senere forklarer han med at en muntlig avtale er like bindende som en skriftlig.

— Jeg undertegnet kontrakten fordi Arild Buli sa til meg at det var den eneste måten jeg kunne sikre meg lønn på, forklarte pressesjefen i retten onsdag.

Bulis forsvarer, Christian B. Hjort, stilte oppfølgingsspørsmål som avdekket forvirring i Quart-organisasjonen om hvorvidt hun var ansatt eller ikke.

Snarvei

— Du mottok en mail fra Erlend Meberg (ansatt iQuart-adminstrasjonen) 22. juli (etter festivalen red. anm) hvor han spør: "er du ansatt eller skal du fakturere?", sa forsvareren.

— Ja, og det var da jeg tok den snarveien, erkjente vitnet.

— Du skriver tilbake at du fakturerer, men at du opprinnelig var lovet en ansettelseskontrakt. Var det virkelig snakk om dette da arbeidsforholdet startet, spurte forsvareren.

— Nei. Der begikk jeg en feil. Jeg var inne i et hjørne, og jeg fortsatte løgnen, for å si det på den måten, forklarte vitnet.

På kreditorlisten

Resultatet var at hun fikk tilsendt et utkast til kontrakt som hun og Buli så undertegnet. På dette tidspunktet hadde hun alt fått utbetalt 70.000 kroner til enkeltpersonforetaket.

Samtidig arbeidet Buli med å skaffe nye investorer til den sterkt konkurstruede festivalen, og en av dem var dekk-kongen Tommy Sharif. I en e-post til Sharifs sekretær er pressesjefens enkeltpersonforetak oppført på Quarts kreditorliste med 100.000 kroner.

— Hvorfor var det uklart for Quart-administrasjonen på dette tidspunktet om du var ansatt eller ikke, spurte forsvarer Hjort til slutt.

— Det var mye som var uklart for alle i Quart på denne tiden, svarte vitnet.