KRISTIANSAND: — Kulturlivet i Kristiansand har aldri vært bedre, og jeg merker stor velvilje og interesse allerede, sier Louise Tallaksen Pariggi. Hun er årets koordinator av kulturnatta.

— Kulturkontoret hadde problemer med å finne noen som ville ta på seg ansvaret, så vi er veldig glade for at Tallaksen Pariggi meldte seg, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H). Det var på kulturstyremøtet sist tirsdag det ble klart at det blir kulturnatt også i år, etter at det en stund hadde sett bøst ut for avviklingen. Der ble Tallaksen Pariggi presentert som årets koordinator av kulturnatta, etter at Sørlandets Ressurssenter for rytmisk musikk (Sørf) har betakket seg for videre befatning med arrangementet.

Årviss tradisjon

Sørf har stått for kulturnatta de siste 3-4 årene, og 28. mai i fjor avviklet de den for siste gang i det Sørf-leder Kjetil Nordhus betegner som et "heilt forferdelig vær". Resultatet ble noen titusener i underskudd.

— Noe slikt hadde vi ikke tålt i år, for da hadde vi måttet legge ned, sier Nordhus med henvisning til organisasjonens hardt pressede økonomi.

— Dessuten er ikke den typen arrangement i vår hovedgate, så selv om vi synes det er et veldig viktig arrangement vedtok styret vårt å si nei til å arrangere kulturnatta i år, sier Nordhus.

Kulturnatta i Kristiansand ble første gang avviklet i 1998, og har vært årviss siden dengang. I fjor mønstret natta 100 arrangementer på 29 ulike scener, og arrangementet har etablert seg som en solid tradisjon. Langt det meste skjer på dugnad, all den stund bystyrets bevilgning på 125.000 kroner kun dekker administrasjon.

"Lite penger"

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe legger ikke skjul på at han heller hadde sett at en organisasjon tok på seg ansvaret for kulturnatta enn at kommunen må stå som ansvarlig gjennom å engasjere en enkeltperson.

— Vi har vært gjennom mange ulike aktører uten å få noen til å ta ansvaret. Beløpets størrelse har vært en sentral faktor, og vi har fått tilbakemeldinger på at beløpet er for lite. Samtidig er de fleste tydelige på at dette er et viktig arrangement, sier Sorthe.

— Men når det er sagt må jeg si at jeg tror Louise Tallaksen Pariggi har det som skal til for å gjennomføre dette på en god måte. Vi har hatt en rekke møter med henne som endte med at hun ble tilbudt jobben med å koordinere kulturnatta, sier kulturdirektøren. Stillingen som kulturnattkoordinator er på 40% og varer fram til avvikling 29. september. Louise Tallaksen Pariggi har ti års erfaring med administrativt arbeid i Rikskonsertene og Nationaltheatret, og har blant annet hatt ansvaret for gjennomføring av turneer.

Mer konsentrert

Tallaksen Pariggi tok fatt på arbeidet for alvor denne uka, og Fædrelandsvennen møtte henne mellom to møter med potensielle samarbeidspartnere.

— Etter at Kilden kom virker det som folk som ikke normalt går på kulturarrangementer har begynt å våkne opp og etterspørre kultur. Samtidig begynner mye av det utøvende kulturlivet å bli profesjonalisert. Jeg ønsker bredde i kulturnatta. Vi håper på deltagelse både fra de erfarne og fra dem som ønsker å høste erfaring med å opptre og vise seg fram. På grunn av ressursene vi har til rådighet er det ikke sikkert kulturnatta får like mange innslag som tidligere, men fest blir det, sier hun.

Årets kulturnatt blir mer konsentrert enn tidligere, både når det gjelder geografi, tidsrom og innhold.

— Vi vil samle aktiviteten til et avgrenset område i sentrum for at det skal bli mer liv og røre på ett sted. Aktører som har tilhold utenfor dette området inviteres til å bidra med noe inne i kvadraturen, sier koordinatoren.

— Det hadde vært fint å få næringslivet på lag. Dette skal være en fest med noe for alle. Man går til byen og blir der for å gå ut og spise, shoppe, gå på utstillinger og konserter. Det blir en hel dag i sentrum, og så holder det på utover kvelden så lenge vi får lov. Jeg håper folk kan være kreative og overraske, sier hun og inviterer alle som er interesserte til å ta kontakt. Kulturnatta.no blir oppdatert fortløpende, og der kan man melde seg på.